Rechtszaak

Pokémon-maker moet spelers van privéterrein gaan weren

23 augustus 2019 13:31

Niantic, het bedrijf dat de mobiele game Pokémon Go maakt, moet spelers nadrukkelijk gaan afraden om op privéterrein te komen. Dat is de uitkomst van een rechtszaak die door Amerikanen werd aangespannen.

Pokémon Go-maker Niantic moet daarnaast duizend dollar aan elk van de gedupeerden betalen, en vier miljoen dollar aan kosten aan het advocatenkantoor dat Niantic aanklaagde. De gedupeerden hadden oorspronkelijk om 2500 dollar per persoon gevraagd, maar de rechter vond dat teveel, schrijft Law360

De schikking werd in februari werd getroffen en is deze week goedgekeurd door de rechter.

Speciale website voor klachten

Niantic zal ook een speciale website opzetten waar klachten kunnen worden ingediend over overlast door Pokémon Go-spelers. Het bedrijf heeft beloofd om 95 procent van de klachten binnen 15 dagen op te lossen.

Ook zal het bedrijf de game afstemmen op de openingstijden van publieke parken, en moet het activiteitencentra zoals Pokéstops verwijderen als die op of bij gezinswoningen staan.

In een reactie aan Law360 zegt Niantic dat het niks verkeerd heeft gedaan, maar dat het bedrijf "blij is om zijn platform te verbeteren voor zowel gebruikers als de gemeenschappen waarin het spel gespeeld wordt". 

Virtuele locaties

De rechter besloot de zaak enige tijd geleden op te pakken omdat de juridische kant van augmented reality-games zoals Pokémon nog vrij weinig aandacht heeft gehad. Vooral de vraag of het plaatsen van een virtuele locatie op een echte locatie hetzelfde is als het betreden van verboden terrein, vond de rechter interessant. 

Zo speel je Harry Potter: Wizards Unite

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Pokémon Go laat spelers tegen Team Rocket vechten

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Mobiele Harry Potter-game niet zo'n hit als Pokémon GO'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore