Tech

'Duitse regering wil Europese supercloud om Amazon en Microsoft te omzeilen'

23 augustus 2019 11:03 Aangepast: 23 augustus 2019 11:14
Microsoft-topman Satya Nadella (l) en Amazon-baas Jeff Bezos. Beeld © Getty Images

De Duitse minister van Economische Zaken, Peter Altmaier, heeft een vergevorderd plan om een Europese supercloud op te tuigen. Daarmee wil de Duitse regering de afhankelijkheid van Amerikaanse en Chinese techgiganten verkleinen.

Dat schrijft de Frankfurter Allgemeine Zeitung op basis van een document van het ministerie dat de krant in handen heeft.

Zorgen over data in VS en China

De cloud moet Gaia-X gaan heten en Europese bedrijven en overheden de mogelijkheid geven om zich onafhankelijk te maken van grote clouddiensten van Amerikaanse en Chinese multinationals als Microsoft, Google, Amazon en Alibaba.

Altmaier maakt zich namelijk zorgen over hoe veilig de data van Europese overheden en bedrijven is bij bedrijven aan de andere kant van de wereld. Omdat zowel de bestaande industrie als nieuwe bedrijfstakken die leunen op kunstmatige intelligentie niet zonder de opslag- en rekencapaciteit van de cloud kunnen, is het volgens de Duitse regering van essentieel belang dat we dat hier in Europa zelf organiseren.

Krachten bundelen

Maar ja: een techgigant zoals we die kennen uit de VS of China hebben we hier niet en dat gaat ook niet van de ene op de andere dag veranderen. De Europese supercloud zou dan ook een samenwerkingsverband moeten worden van tientallen Europese bedrijven die opslagruimte en rekenkracht kunnen aanbieden en die capaciteit kunnen bundelen.

Voordat Gaia-X kan gaan werken moet er eerst een organisatie opgezet worden die de regels van de cloud bepaalt en de technologie beheert. Onduidelijk is nog wat voor structuur daaraan gehangen wordt: een privaat bedrijf, een vereniging of een stichting bijvoorbeeld.

Concrete stappen binnen enkele dagen

Altmaier wilde tegen de krant over de inhoud van zijn plannen weinig kwijt, maar zei wel dat hij verwacht dat er binnen enkele dagen concrete stappen voor de implementatie van het plan kunnen worden aangekondigd.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van