Skybot

Voor het eerst een Russische humanoïde robot naar het ISS

22 augustus 2019 12:39 Aangepast: 22 augustus 2019 12:44
Beeld © Roscosmos

Rusland heeft donderdagochtend een humanoïde robot naar het International Space Station (ISS) gestuurd. De Fedor-robot moet daar gaan leren hoe hij mensen kan bijstaan.

De Fedor - kort voor Final Experimental Demonstration Object Research - is de eerste robot die Rusland de ruimte in stuurt, schrijft persbureau AFP. De robot zal het ISS waarschijnlijk op zaterdag bereiken.

Soyuz-capsules zijn normaliter bemand, maar deze keer ging alleen de robot mee. Fedor is op een stoel in de capsule geplaatst, en houdt de hele reis een Russisch vlaggetje vast. 

De robot zal waarschijnlijk op 7 september terugkeren op aarde. Ondertussen testen de Russische leden van de ISS-bemanning hoe de robot functioneert in een omgeving met weinig zwaartekracht.

Skybot F-850

Fedor is 1.80 meter hoog en weegt 160 kilo. Zijn echte naam: 'Skybot F-850'.

De robot is zo ontworpen dat hij menselijke handelingen kan nadoen. De bedoeling is dat dergelijke robots op termijn gevaarlijke operaties in de ruimte gaan uitvoeren.

De robot verscheen de afgelopen jaren al vaker in de media en heeft zijn eigen twitter- en Instagram-accounts. Daarop is bijvoorbeeld te zien hoe de robot een flesje water leert open te maken en achter het stuur van een auto zit. De ruimtereis werd dan ook aangekondigd met een uitgebreide trailer op Twitter.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore