Ga naar de inhoud
Tech

Netflix, Disney en Apple kunnen nog niet tippen aan tv-abonnement

Beeld © Getty

Apple, Disney, Netflix: ze willen allemaal winnen van het ouderwetse tv-abonnement. Die strijd om onze kijktijd wordt nu nog gewonnen door kabel-tv. Maar als de streamingdiensten het trucje van tv kopiëren, komt het moment om de kabel door te knippen dichterbij. 

Het aanbod films en series dat je kunt kijken wanneer jij dat wilt, wordt groter en groter. Want na Netflix en Videoland komen Disney en Apple dit jaar nog met hun eigen streamingdiensten. Toch lijkt het erop dat lineair tv-kijken, waarbij de zenders bepalen wat wanneer op tv is, voorlopig aan het langste eind trekt. 

"Dat komt vooral omdat lineaire televisie een duidelijke functie heeft", zegt Ennèl van Eeden, expert op gebied van media bij accountant- en adviesbureau PWC. "Nieuwsprogramma's, sportevenementen en grote liveshows zoals The Voice of Holland bieden een unieke ervaring die je bij streamingdiensten niet ziet. Die richten zich meer op het bingewatchen van series en films.”

'Unieke ervaring'

Het wordt wel gevaarlijk voor de kabelaars en tv-zenders, als de streamingdiensten daar ook instappen, stelt hij. "Als sportevenementen bijvoorbeeld niet meer op RTL maar op Disney+ of bij Apple TV+ te zien zijn, wordt de toegevoegde waarde van tv minder. Ook al zie ik dat niet zo snel gebeuren."

Videodienst
Lees meer
Videodienst Disney+ start in Nederland op 12 november

Cord cutters

In de Verenigde Staten is er zelfs een term voor mensen die afscheid nemen van hun tv-abonnement: cord cutters, of cable cutters. 

In drie jaar tijd daalde het percentage Amerikaanse huishoudens met tv-abonnementen van 79 procent (2015) naar 67 procent (2018), blijkt uit onderzoek van PWC.

"Cord cutting is daar echt een thema. Je ziet een negatieve groei in tv-omzet in de VS. Die daling komt grotendeels door de beschikbaarheid van content op andere platformen", zegt Van Eéden.

Nederlandse cijfers

In Nederland loopt het nog niet zo'n vaart. Op dit moment wint het tv-abonnement het nog ruimschoots van de streamingdiensten. De Nederlandse huishoudens hebben in totaal zo'n 7,5 miljoen tv-abonnementen, bij onder andere KPN, Ziggo en Tele2.

De streamingdiensten hebben 4,3 miljoen abonnementen, blijkt uit cijfers Telecompaper. Netflix is met 3 miljoen abonnees de grootste. Daarna volgt Videoland met zo'n 700.000 abonnees. Diensten zoals Amazon Prime Video, NLziet en Eurosport Player vormen de achterhoede.

Geen leegloop

Uit de cijfers blijkt ook dat het aantal huishoudens met tv-aansluiting langzaam afneemt. Maar van een leegloop is absoluut nog geen sprake, zegt Sanne de Bruyckere van Telecompaper. Op dit moment heeft 93 procent van de Nederlandse huishoudens een tv-abonnement. Vijf jaar geleden was dat 97 procent. 

Jongere huishoudens

Het zijn vooral jongere huishoudens die minder vaak een tv-abonnement hebben. Het hangt er een beetje van af in welke levensfase iemand zit, zegt De Bruyckere. In de cijfers is duidelijk te zien dat jongere huishouders minder tv-abonnementen hebben, en dat dit stijgt naar mate men ouder wordt. 

"Hoe ouder mensen worden, hoe meer ze gewoon tv-kijken en aanzetten wat er op dat moment uitgezonden wordt. Jongere groepen kijken veel meer wat ze willen wanneer ze willen. Die streamen Netflix Videoland of YouTube of Facebook."

Duidelijk is wel dat het lineair kijken afneemt. Dat blijkt uit meerdere onderzoeken. Vorig jaar keken we 2 uur en 5 minuten per dag naar wat op dat moment op tv werd uitgezonden. Dat is al 26 minuten minder dan in 2013, blijkt uit onderzoek door GfK in opdracht van onder andere het Sociaal Cultureel Planbureau. 

En die tijd steken we in weer in andere vormen, zoals uitgesteld tv kijken, streamingdiensten of andere videoplatforms. 

"We verwachten ook dat de tijd die we lineair kijken en het aantal tv-abonnementen in de toekomst wat harder gaat dalen", zegt De Bruyckere.

Meer aanbod

Nu Apple en Disney ook met een streamingdienst komen, wordt het aanbod en daarmee de concurrentiestrijd om het geld van de kijker alleen maar groter.

Als consument wordt het er ook niet goedkoper en overzichtelijker op als je alles wilt zien. Voor de serie Orange is the New Black moet je naar Netflix. Voor Disneyfilms kom je bij Disney+ uit. En wil je Temptation Island VIP kijken, heb je ook nog een abonnement op Videoland nodig. Dat gaat in de papieren lopen. 

Want als je toegang wil hebben tot het aanbod van alle diensten, ben je al gauw een paar honderd euro per jaar kwijt. 

Met al dat aanbod en de bijkomende kosten zal het voor veel mensen een kostenafweging zijn of ze afscheid nemen van hun tv-abonnement of niet, zegt De Bruyckere. 

"Hoeveel je kijkt en hoeveel die abonnementen kosten: dat wordt al gauw het sommetje dat mensen gaan maken. Maar op het moment levert het niet zo veel op als je stopt", rekent ze voor. Tenzij je echt keihard afscheid wil nemen van live- en lineaire tv. 

10 euro per maand 

Zo'n beetje alle telecomproviders bieden pakketten aan waarin je zowel een internet- als tv-abonnement afneemt. Als je alleen internet afneemt, scheelt dat bij KPN 10 euro per maand. Bij T-Mobile scheelt dat 15 euro per maand. Voor mensen die echt zonder live- en lineaire tv willen, is dat natuurlijk een aardige besparing.

Als je geen tv-abonnement hebt, maar bijvoorbeeld wel de Olympische Spelen of The Voice of Holland live wil kijken, heb je NLZiet nodig. Je kunt daarmee via je smartphone of tablet alle traditionele zenders kijken, of die streamen naar je televisie. Zo'n abonnement kost 7,95. Daarmee is de kostenbesparing, afhankelijk van je provider, alweer aanzienlijk minder. 

'Apple
Lees meer
'Apple steekt 6 miljard in eigen series, start videodienst in november'

Abonnementen stapelen

Het komt dus neer op nadenken wat je wilt, zegt Ennèl van Eeden van PwC. "Op korte termijn moeten mensen keuzes gaan maken. De verwachting is dat ze dan wat minder aan tv-abonnementen uitgeven en wat meer aan streamingdiensten."

De kans dat mensen alle diensten stapelen, lijkt niet zo heel groot. In de VS, waar het aanbod nog wat groter is met diensten als Hulu, ESPN en andere streamingdiensten, hebben mensen gemiddeld 2,8 diensten per huishouden. 

"De vraag is ook hoeveel ruimte er is voor de streamingdiensten. Die is beperkt", zegt zij.

Kabelaars maken vriend van vijand

De verwachting is dan ook dat kabelaars op termijn gaan bundelen, verwachten de beide analisten. "Ze hebben de impact van de komst van Netflix eerst nog onderschat. Toen was het even de vijand, maar nu bestaan ze heel goed naast elkaar", zegt Van Bruyckere. 

Via de kastjes die je krijgt bij een abonnement bij Ziggo of KPN kun je al Netflix kijken. En de samenwerking met Netflix en Disney zal alleen maar toenemen, verwacht zij. 

"Bij KPN krijg je al drie maanden Netflix gratis. Dat betalen ze uit eigen zak. Dat soort acties zullen er ook wel met Disney komen. Ze omarmen het nu echt", aldus Van Bruyckere. 

Kabelaars kunnen overzicht brengen

Tegelijkertijd ligt daar een grote kans, want het wordt er met al die diensten niet overzichtelijker op. Dat is een duidelijke kans voor de telecombedrijven.

"Je hebt iemand nodig die de diensten gaat samenbrengen. Het moeilijke is dat de consument meer wil. En daar liggen kansen voor de kabelaars. Zij zouden dit op termijn kunnen bundelen en makkelijk maken om meerdere diensten af te nemen", zegt Van Eéden van PWC. 

Kabelaars kunnen dit zelf doen, maar de streamingdiensten zijn zelf ook in die richting aan het bewegen. In de VS slaat Disney zelf namelijk ook al aan het bundelen. Daar krijgen abonnees voor 13 dollar ook de sportstreamingdienst ESPN+ en Hulu (bekend van The Handmaid's Tale) erbij. 

Apple gaat al een stuk directer de concurrentie aan met de kabelaars. Want in de VS kunnen gebruikers zich via Apple TV+ ook abonneren op kanalen zoals HBO, Showtime en Starz. Dat aanbod wordt wereldwijd verder uitgebreid, maar of Nederland ook aan bod komt, is onduidelijk.