Ga naar de inhoud
Je gezicht ligt op straat

'EU wil strengere regels voor gezichtsherkenning'

De Europese Commissie wil strenge regels opstellen voor het gebruik van technologie voor gezichtsherkenning. Brussel wil het toenemende gebruik van gezichtsherkenning door bedrijven en overheden gaan beperken.

Dat schrijft de Financial Times (FT) op basis van gesprekken met ambtenaren van de Europese Unie. De strengere regels moeten EU-burgers duidelijke rechten geven over het gebruik van hun gegevens die met behulp van gezichtsherkenning zijn verzameld.

Ook zouden burgers het recht krijgen om te weten wanneer en waarvoor die data worden gebruikt. 

Ophef

Het initiatief van de Europese Commissie volgt na ophef over ongereguleerd gebruik van gezichtsherkenning. De inzet van de technologie in Britse winkelcentra gaf vorige week aanleiding tot een onderzoek van de Britse privacywaakhond. 

Ook gaf de Zweedse privacy-toezichthouder deze week een school een boete omdat het gezichtsherkenning gebruikte om de aanwezigheid van studenten te controleren. Dat bleek in strijd te zijn met de EU-privacywet, de AVG. 

Gezichtsherkenning
Lees ook
Gezichtsherkenning voor Uber-chauffeurs in Amsterdam

'Ongeremd gebruik'

De nieuwe EU-regelgeving zou gericht zijn op het "ongeremde" gebruik van de technologie. De regels zouden bepalen hoe particuliere bedrijven en overheden gezichtsherkenning mogen gebruiken in de openbare ruimte.

De Europese Commissie werkt sowieso al aan nieuwe regelgeving om het bredere gebruik van technologie te reguleren, vooral met het oog op toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI). De nieuwe Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen wil de nieuwe AI-regelgeving binnen 100 dagen na haar aantreden in november invoeren. 

Ook in de VS willen beide politieke kampen dat technologie voor gezichtsherkenning strenger wordt gereguleerd. De vrees is onder andere dat mensen onterecht als verdachte worden aangewezen door software.

Megaclaim
Lees ook
Megaclaim dreigt voor Facebook vanwege gezichtsherkenning

Amazon-software voor politie

Onder meer Amazon levert software voor gezichtsherkenning aan Amerikaanse politiemachten. Zowel activisten als medewerkers van Amazon zelf hadden het bedrijf gevraagd om daar mee te stoppen, maar aandeelhouders van Amazon hebben die eis afgewezen. 

De stad San Francisco, bakermat van veel nieuwe technologie, nam onlangs al een voorschot. De stad verbiedt het gebruik van gezichtsherkenningsapparatuur door de politie en overheden.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl