Autonome wapens

Landen worstelen met regels voor robotwapens

20 augustus 2019 15:46 Aangepast: 20 augustus 2019 15:50
Beeld © Getty

Bewapeningsexperts uit tachtig landen zijn dinsdag in Genève begonnen aan de lastige klus om een gezamenlijk VN-verdrag op te stellen tegen het gebruik van autonome wapensystemen.

Geautomatiseerde robotwapens of wapenrobots worden ontwikkeld door landen als de VS, Rusland, China en Israël. De landen die werken aan de autonome, onbemande wapensystemen zijn tegen zo'n verdrag. Meer dan 24 landen zijn juist voorstander van strenge regels ter beteugeling van dit nieuwe wapentuig.

Een consensus lijkt zich voorlopig niet af te tekenen; in november moet in Genève worden besloten hoe het verder moet met de robotwapens en of de zoektocht naar een compromis niet met twee jaar moet worden verlengd.

Duitsland wil verbod op robotwapens

Het Duitse parlementslid Katja Keul (Grünen) zei in Genève dat er desnoods buiten de VN moet worden gestreefd naar een verbod op robotwapens. De Duitse regering heeft in het coalitieakkoord opgenomen dat robotwapens worden afgewezen.

Secretaris-generaal António Guterres van de VN is tegenstander van autonome wapens; hij noemde die eerder "moreel weerzinwekkend".

'Elimineren zonder menselijke controle'

Vorig jaar protesteerden ruim 50 experts op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) tegen de plannen van de Zuid-Koreaanse KAIST-universiteit om wapens met kunstmatige intelligentie (AI) te ontwikkelen. De universiteit wil AI-wapens ontwikkelen die 'doelen zoeken en elimineren zonder menselijke controle'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Experts dreigen met boycot om Koreaanse 'killer-robots'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

‘Killer-robots kunnen mensenlevens redden’

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Elon Musk waarschuwt met 115 techspecialisten voor killer-robots

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van