Tech

Freelancers die via platformen werken zijn daar vaak tevreden over

20 augustus 2019 17:04 Aangepast: 20 augustus 2019 18:49
Een Deliveroo-bezorger aan het werk in Amsterdam. Beeld © ANP

Hebben platformwerkers, zoals bezorgers die voor Deliveroo of chauffeurs die voor Uber werken, het slecht voor elkaar? Dat lijkt mee te vallen. Brits onderzoek toont aan dat ze vaak gewoon lekker in hun vel zitten.

Er zijn veel negatieve berichten verschenen in de media over mensen die hun geld verdienen via platformen als Uber en Deliveroo. Ze zouden financieel worden uitgeknepen, te zwaar belast worden en onder slechte arbeidsvoorwaarden werken.

Maar zelf ervaren ze dat helemaal niet zo. Uit onderzoek van managementschool Insead in Parijs blijkt dat kluswerkers in het Verenigd Koninkrijk vaker positieve effecten van hun werk melden dan mensen die ergens in vaste dienst werken.

Past beter dan werken in dienst

De freelancers geven aan dat ze zich goed kunnen concentreren, een hoog zelfvertrouwen hebben en in het algemeen blij zijn met hun werk.

Het werk lijkt bepaalde mensen goed te passen, stellen de onderzoekers: mensen die wellicht minder goed op hun plek zijn in een traditioneel ingericht bedrijf met lange reistijd, vaste werktijden en weinig beslissingsbevoegdheid.

"Kluswerkers bepalen zelf wanneer ze werken en maken zelf beslissingen over klanten, waardoor ze een groter gevoel van controle hebben", schrijven de onderzoekers.

Het past in het beeld dat andere onderzoeken onder zelfstandigen naar boven brachten: zelfstandigen zijn vaak tevredener over hun werk dan mensen in vaste dienst, concludeerden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en TNO eerder.

Vrouwen vaker blij met flexwerk

Het Britse onderzoek toont verder aan dat vooral vrouwen, mensen zonder universitair diploma en oudere werkers vaker blij zijn met hun werk voor platformen. Zij geven aan de flexibiliteit van hun werk prettig te vinden, bijvoorbeeld om met de zorg voor kinderen of ouders te combineren, en dat ze met hun werk een zinnige bijdrage leveren aan de maatschappij.

Het is een beeld dat in het algemeen laat zien hoe belangrijk autonomie is voor mensen in hun werk, concluderen de onderzoekers, want ze worden er gelukkiger van.

Heb jij positieve ervaringen met werken als platformwerker, en wil je die met ons delen? Dan komen we graag met je in contact. Mail naar karin.husslage@rtl.nl.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van