Geen verbod

Anonieme prepaid simkaarten kopen blijft mogelijk

20 augustus 2019 11:24 Aangepast: 20 augustus 2019 12:59

Minister Grapperhaus van Justitie ziet niks in een verbod op verkoop van anonieme simkaarten voor telefoons.

In een antwoord op Kamervragen heeft minister Ferd Grapperhaus van Justitie & Veiligheid laten weten dat er geen verbod komt om de verkoop van anonieme simkaarten om criminaliteit tegen te gaan. Grapperhaus reageert hiermee op de vraag van VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden, die stelde dat de anonieme simkaarten 'veelvoudig door criminelen worden gebruikt' (pdf).

Grapperhaus volgt de mening en het onderzoek van zijn voorganger Ad van der Steur, die in 2017 stelde dat het verbieden van dit type kaart geen 'significant profijt voor de uitvoeringsdiensten bij de opsporing van criminelen en terroristen wordt verwacht'. Deze mening wordt onderstreept door het OM, de politie, de inlichtingen- en veiligheidsdiensten en het ministerie van Economische Zaken.

Verbod te omzeilen

In andere landen waar een verbod wel van kracht is, blijkt dat criminelen de regeling makkelijk omzeilen. Zo gebruiken ze andere mensen om tegen een kleine vergoeding abonnementen op hun naam af te sluiten.

Grapperhaus: "Daarnaast zijn er vele andere manieren van communicatie mogelijk waarbij in meer of mindere mate anoniem gecommuniceerd kan worden." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van