Tech

Trump zaait onrust: komt er nou wel of geen uitstel voor Huawei?

19 augustus 2019 12:05 Aangepast: 19 augustus 2019 15:07

Een spannende dag voor Huawei en Amerikaanse techbedrijven. Vandaag beslist Donald Trump of Amerikaanse bedrijven nog 90 dagen zaken mogen doen met Huawei of niet. De Amerikaanse techreuzen zien het liefst dat de Huawei-ban nog eens wordt uitgesteld.

Miniatuurvoorbeeld
Update:

Opnieuw uitstel voor Huawei van Amerikaanse ban

Huawei is volgens Trump nog steeds een gevaar voor de nationale veiligheid en daarom doet hij het liefst geen zaken meer met het techbedrijf, zei hij zondag. "Op dit moment lijkt het erop, dat we geen zaken gaan doen", zei Trump. 

90 dagen uitstel

De woorden van de Amerikaanse president staan haaks op berichten dat Huawei waarschijnlijk kan rekenen op 90 dagen uitstel van opgelegde handelsrestricties. 

Volgens Trump zijn er kleine delen van Huawei die in aanmerking zouden kunnen komen voor uitstel, maar dat zou wel 'erg ingewikkeld' worden. Vandaag hakt Trump een knoop door, zei hij tegen CNBC.

Techbedrijven willen uitstel

Welke kant het kwartje ook op valt, de kans is groot dat Amerikaanse techbedrijven de deur de afgelopen tijd de deur hebben platgelopen in het Witte Huis, om invloed uit te oefenen op Trump. Dat zegt topman Crawford Del Prete van marktonderzoeker IDC tegen CNBC

Volgens hem heeft Huawei weinig alternatieven voor de technologie die het koopt bij Amerikaanse leveranciers. En zij lopen inkomsten mis als ze geen zaken met het Chinese bedrijf mogen doen.

Van de 70 miljard aan gekochte producten in 2018 spendeerde Huawei zo'n 11 miljard in de Verenigde Staten. De grootste leveranciers zijn Intel, Qualcomm en Micron Technology.

Daarnaast is Huawei ook afnemer bij Google, vanwege het besturingssysteem Android, dat op alle smartphones van het merk staat. En ook Microsoft mag Huawei tot zijn klanten rekenen. Want de computers van het bedrijf draaien op Windows. 

Zwarte lijst

Huawei werd in mei op een zwarte lijst gezet. Alleen met speciale goedkeuring mogen Amerikaanse bedrijven producten en diensten leveren aan Huawei.

De ban van Huawei is gestoeld op beschuldigingen dat het bedrijf mogelijk zou kunnen spioneren voor de Chinese geheime dienst via de netwerktechnologie die het levert. Daarnaast zou Huawei Amerikaanse handelssancties tegen Iran hebben geschonden.

De handelsban werd kort na de aankondiging al afgezwakt. Er volgden 90 dagen uitstel, om de gevolgen ervan voor Amerikaanse klanten te verzachten. 

Huawei zou technologische diensten en producten mogen kopen van een aantal Amerikaanse bedrijven, om bestaande klanten van updates te blijven voorzien. Dat uitstel is vandaag voorbij. 

Bang voor de ban

Amerikaanse techbedrijven klopten aan bij de politiek, nadat bekend werd dat Huawei op die zwarte lijst was geplaatst. Google vroeg, net als andere bedrijven, om meer speelruimte. Zij waren allemaal bang voor de gevolgen voor de verkoopcijfers, hun klanten en zelfs de nationale veiligheid

Chipmaker Qualcomm voelt de gevolgen van de ban nu al en waarschuwt dat deze de resultaten zal beïnvloeden in de komende kwartalen. 

Apple kan moeilijker concurreren met Samsung

Ook Apple spreekt zich uit over in de handelsoorlog tussen de VS en China, waar de ban van Huawei eigenlijk niet los van kan worden gezien. 

Trump en Apple-ceo Tim Cook aten dit weekeinde wat en bespraken de gevolgen van de handelsoorlog voor Apple. Die handelsoorlog maakt het steeds moeilijker om te concurreren met Samsung, waarschuwde Cook. 

De argumenten die Cook op tafel legde, waren niet aan dovemansoren gericht, blijkt uit een reactie van Trump op Twitter.

Apple-gadgets duurder in VS door heffingen

Apple zou namelijk flink geraakt worden door importheffingen op Chinese producten. Vanaf 1 september zijn er extra heffingen op onder andere de Apple Watch en de Airpods-koptelefoons. En vanaf 15 december gelden ook importtarieven op Macbooks, iPads en iPhones. 

Dat komt doordat de meeste Apple-producten in China in elkaar worden gezet. En door de heffingen worden de Apple-gadgets duurder in de VS, waar Samsung op zijn beurt van kan profiteren. Want die producten worden veelal buiten China gemaakt. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore