Ga naar de inhoud
Tech

Trump hint op nieuwe handelsoorlog: EU is nog erger dan China

Beeld © Hollandse Hoogte

Nog voordat er een akkoord is in de handelsoorlog die Trump op dit moment voert met China, heeft hij een nieuw doelwit op het oog. Trump hint met maatregelen tegen de EU, want het handelsoverschot van de EU op de VS is volgens hem te groot.

"De Europese Unie is kleiner maar erger dan China", zei de Amerikaanse president Donald Trump vrijdag. "De EU behandelt ons vreselijk: handelsbarrières, importheffingen, belasting. Ze behandelen ons echt slecht."

Trump sprak tijdens een bijeenkomst in de Amerikaanse stad Manchester, New Hampshire. Persbureau Bloomberg schrijft dat de handelsoorlog tussen China en de VS een voorbode kan zijn voor Amerikaanse importheffingen voor de EU.

Handelsoverschot

Trump baseert zijn kritiek op Europa op nieuwe Eurostat-cijfers. Afgelopen vrijdag bleek dat de EU fors meer exporteert naar de VS, dan andersom. De EU had in de eerste helft van 2019 een handelsoverschot van 75 miljard euro met de Verenigde Staten. Dat is 11 procent meer dan een jaar eerder.

Donkere
Lees meer
Donkere wolken boven Duitsland: economie krimpt, recessie dreigt

Heffingen op auto's

Duitsland heeft van alle Europese landen het grootste handelsoverschot op de VS. Ondertussen moet Trump beslissen over importheffingen op auto's en auto-onderdelen uit de Europese Unie en Japan. De Amerikaanse president had de invoer daarvan met een half jaar uitgesteld.

Dat betekent dat de president waarschijnlijk half november met een besluit komt. Als er inderdaad importtarieven op Europese auto's komen, is dat slecht nieuws voor de Duitse economie. Het gaat nu namelijk ook al niet zo goed met Duitsland.

Frankrijk
Lees meer:
Frankrijk verslikt zich in dreigement Trump over importheffing op wijn

Digibelasting op techbedrijven

Amerika heeft ook problemen met Frankrijk. De handelsvertegenwoordiger van de Verenigde Staten zint op maatregelen tegen de 'digi-belasting' die Frankrijk heeft ingevoerd en waar Google, Amazon en Facebook door geraakt worden.

De belasting bedraagt 3 procent van de omzet die de bedrijven maken in Frankrijk. In november moeten zij voor het eerst betalen.

De taks schiet de Amerikanen behoorlijk in het verkeerde keelgat. De meeste grote techbedrijven die zullen worden getroffen door de belasting komen uit Amerika. Trump heeft daarom al aangekondigd een onderzoek in te stellen naar de taks met de vraag of die Amerikaanse bedrijven niet oneerlijk benadeelt.

Goldman
Lees ook:
Goldman Sachs: vrees voor recessie door handelsoorlog neemt toe

Interessante G-7

Bloomberg voorziet een 'interessante bijeenkomst' volgende weekend tijdens de G-7 Summit in Frankrijk. Dan komen het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, de Verenigde Staten en Canada samen om te praten over de economie.

De wereldwijde handel heeft te lijden onder de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten, zeggen economen. Maar volgens de Amerikanen valt dat reuze mee. Trump is niet bang voor een recessie door de handelsperikelen, schrijft persbureau Reuters. "We doen het ontzettend goed, onze consumenten zijn rijk", twitterde hij.

Hij heeft ook geen haast om een deal te sluiten met China, zei Trump zondag. China is daar klaar voor, maar Amerika nog niet. Trump vindt onder andere dat China eerst een oplossing moet vinden voor de rellen in Hong Kong.

'Liever
Lees ook:
'Liever een valuta-oorlog dan een handelsoorlog'