Elektrische auto's

Hoeveel beter werd een Tesla met updates dit jaar?

20 augustus 2019 19:09 Aangepast: 21 augustus 2019 09:01

Tesla is de enige automaker die grote verbeteringen aan de auto's uitvoert met over-the-air software-updates. Hoe anders is je auto geworden als je in december 2018 een Tesla kocht? Een overzicht.

Kocht je eind vorig jaar een Tesla, dan heb je nu een heel andere auto dan toen je de showroom uitreed. Waar software-updates door de meeste autofabrikanten gezien worden als manieren om fouten te herstellen, voegt Tesla steeds functionaliteiten toe. Hoeveel is er dan veranderd in het afgelopen half jaar? 

Februari

In februari waren er een paar serieuze nieuwe features. De dashcam die eerder geïntroduceerd werd, neemt nu niet alleen meer beeld op van de camera's voorin de auto, maar ook de zijkant en achterkant worden nu opgenomen. Handig als je aangereden wordt van achteren. Die dashcam werkt niet alleen als je rijdt, in Sentry-mode houdt de Tesla zijn omgeving zelfs in de gaten als jij verderop op de bank zit. De camera's zijn dus ook aan als de auto uit staat en houden in de gaten of er iemand te dicht bij de auto komt.

Leunt er iemand tegen de auto aan of kijkt hij door het raam naar binnen, dan wordt er op het grote scherm gewaarschuwd dat de persoon wordt opgenomen. Wordt er een ruitje ingetikt of een deur opengebroken dan gaat het alarm aan. Tesla-stijl: niet alleen wordt er een alarmgeluid afgespeeld, ook klinkt er muziek op vol volume over de speakers. Op de bank krijg jij dan een berichtje via de app.

In dezelfde maand werd ook de hondenmodus geïntroduceerd: die houdt de auto op de perfecte temperatuur als jij even boodschappen gaat halen. Om te voorkomen dat je ruit ingetikt wordt door een brave burger staat er op het scherm een melding dat het dier veilig is en klinkt er muziek. (De hondenmodus had nog wel een grote fout, die later werd gefixt.)

Maart

In maart kwam er een wat minder zichtbare update, maar wel eentje die veel comfort oplevert. On-route battery warm-up heet het. Als in je navigatie staat dat je een supercharger gaat bezoeken, zorgt de auto ervoor dat de accu op de ideale temperatuur is om zoveel mogelijk stroom te kunnen binnen hijsen in zo min mogelijk tijd. Dat kan 25 procent oplaadtijd schelen claimt Tesla. Nice. 

April

Je zou je bijna een BMW- of Mercedes-klant gaan voelen in april. Geen enkele verbetering aan je Tesla deze maand. 

Mei

Tesla's krijgen onder andere de Lane Departure Avoidance. De auto stuurt dan zelf bij om je in de juist rijbaan te houden, ook als je Autopilot uit hebt staan. Je kunt nu ook als je zelf stuurt ervoor zorgen dat je auto netjes binnen de lijntjes blijft. 

Juni

Meer talen en meer games op het scherm voor de zomer. Engels, Frans, Italiaans, Nederlands, Zweeds, Koreaans, Japans en Chinees heeft je elektrische wagen nu onder de knie. Voor de Noren, die meer Tesla's kopen dan welk ander land ook blijft het nog even behelpen. 

Elke maand?

De over-the-air updates kunnen de gebruiker het gevoel geven elke maand een nieuwe auto te rijden met weer een paar functies om het leven aangenamer te maken. De updates zijn niet in alle gevallen verbeteringen.

Zo is de Autopilot-functie onderwerp van veel discussie en is niet elke software-update op alle gebieden een verbetering ten opzichte van de vorige. Daarnaast is het uitrollen van zoveel updates natuurlijk een recept voor problemen. Zo bleek de hondenmodus weer uit te gaan als je na het instellen de ventilatorsnelheid zelf aanpaste. Inmiddels is dat opgelost.

Zo rijd je in een Tesla een beetje in een publieke testversie rond. Een auto waaraan gesleuteld wordt terwijl duizenden mensen er mee rijden. Laten we hopen dat Tesla een lans breekt voor andere automakers. 

Volg Bright op YouTube voor meer video's over elektrische auto's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van