100% Vraagbegrip

Google Assistent is weer de slimste van de klas

16 augustus 2019 14:29 Aangepast: 16 augustus 2019 14:30

Bij een jaarlijkse overhoring voor slimme assistenten met 800 Engelse vragen vergrootte Google zijn voorsprong op de concurrentie. Maar de Amazon-assistent Alexa boekte vergeleken met vorig jaar de meeste vooruitgang.

Investeringsmaatschappij Loup Ventures onderzoekt jaarlijks de grote digitale assistenten; in de winter de assistenten op slimme speakers en in de zomer die op smartphones. Google scoort op smartphones net als een jaar geleden het beste. Google Assistant begreep alle 800 vragen en gaf in 93 procent van de gevallen een correct antwoord. Vorig jaar was dat nog 86 procent.

Apple’s Siri is nummer twee en gaf bij 83 procent van de vragen een correct antwoord (tegen 79% in 2018) en begreep op twee na alle vragen. Op nummer drie Amazons Alexa die slechts één vraag niet begreep en bij 80% een correct antwoord gaf (2018: 61%).

Alexa moest van ver komen maar heeft dus in het afgelopen jaar de meeste vooruitgang geboekt. Cortana, de nummer 4 van 2018, wordt niet langer onderzocht, nu Microsoft zelf Cortana niet langer als slimme assistent ziet en ontwikkelt.

De 800 vragen zijn onderverdeeld in vijf categorieën: lokaal (“waar is de dichtstbijzijnde supermarkt?”), commercie (“bestel een krat bier”), navigatie (“met welke bus reis ik naar het centrum?”), informatie (“tegen wie speelt Ajax dit weekend?”) en commando’s (“herinner me dat ik Tonie moet bellen om 2 uur vanmiddag”).

'Siri slecht in informatie'

Google Assistant scoorde in elk categorie het beste, behalve bij de commando’s waar net als vorig jaar Siri de hoogste score haalde. Siri scoorde daarentegen slecht in de categorieën commercie en informatie. Siri verwijst dikwijls naar het web voor feitelijke informatie.

In de categorie commercie scoorde opvallend genoeg niet Alexa het beste maar Google. Met afstand zelfs.

Vraagbegrip is 100 procent

De onderzoekers concluderen dat alle drie de digitale assistenten op smartphones wederom zijn verbeterd. Vraagbegrip is nagenoeg 100 procent, dus daar hoeven de drie kemphanen geen externe medewerkers meer voor in te huren om de prestaties van de assistenten te verbeteren. Voor de Engelse taal althans.

Volg het Bright-kanaal op YouTube voor meer tech-video's

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Google Assistent kan reminders sturen naar anderen

Miniatuurvoorbeeld
Luister ook

Luister de Bright Podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore