Tech

James Bond's Aston Martin geveild voor 5,7 miljoen euro

15 augustus 2019 16:09 Aangepast: 16 augustus 2019 06:58
Van deze met James Bond-gadgets uitgeruste Aston Martin DB5 zijn er 4 gemaakt Beeld © Sotheby's

Een van de meest iconische auto's uit de filmgeschiedenis wordt geveild. Wie altijd al rond heeft willen rijden in een Aston Martin met ingebouwd radarscherm, een rookmachine en een schietstoel kan deze droom in vervulling laten gaan. 

Update 16-8, 06:32

Een (heel gelukkige) bieder mag zich vanaf vandaag eigenaar noemen van de sportwagen. Daar had iemand 6,4 miljoen dollar (5,7 miljoen euro) voor over. 

De DB5 'Bond Car' wordt vandaag te koop aangeboden op de autoveiling in het Californische Montery. Het is een van de vier wagens die zijn gebouwd volgens de eisen van de Q Branch, de afdeling slimme spionnensnufjes in James Bond Films. 

Dat is bij deze Aston Martin, die een glansrol had in de Bondfilm Goldfinger, gelukt: behalve de eerder genoemde slimmigheidjes zit de wagen boordevol onmisbare gereedschappen voor de geheim agent.

Listig verscholen in de koplamp: een machinegeweer. Listig verscholen in de koplamp: een machinegeweer.

Opgewassen tegen achtervolgers

Er zitten twee machinegeweren in de koplampen verborgen (vrees niet, ze zijn niet echt), uitschuifbare bumpers om andere auto's van de weg te rammen, een uitklapbaar scherm om kogels af te weren en de mogelijkheid om olie en kraaienpoten op de weg te strooien om achtervolgers af te schudden. 

Een rookmachine en kogelwerend scherm: onmisbaar voor James Bond. Een rookmachine en kogelwerend scherm: onmisbaar voor James Bond.

De auto is zelfs uitgerust met een oplossing voor lastige passagiers: de bijrijderstoel is een schietstoel (of die echt werkt is niet bekend), die bediend wordt met een knopje in de versnellingspook. Onder de stoel van de bestuurder zit weer iets anders: een compleet wapenarsenaal. 

De geheime lade met wapens. In het middenconsole zit het radarscherm verborgen. De geheime lade met wapens. In het middenconsole zit het radarscherm verborgen.

Veilinghuis Sotheby's denkt minimaal 4 miljoen dollar voor de wagen te kunnen ontvangen, 6 miljoen dollar wordt door het bedrijf als maximale prijs geschat. Daarmee is de koper er overigens nog niet, want je moet ook nog invoerrechten betalen als je hem naar Nederland wil halen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Veilingen kunstwerken Monet en Van Gogh: zo komt de miljoenenprijs tot stand

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore