Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Chinese spy-tech

'Huawei hielp Afrikaanse regimes met spionage'

14 augustus 2019 17:57 Aangepast: 14 augustus 2019 18:05
Beeld © EPA

Technici van het Chinese techbedrijf Huawei hebben Afrikaanse regeringen geholpen met het bespioneren van politieke tegenstanders.

Dat meldt The Wall Street Journal op basis van eigen onderzoek. Huawei zelf ontkent het bericht en spreekt van 'ongegronde beschuldigingen'.

Het Chinese concern is een grote speler in Afrika. Daarbij zouden tevens hulpmiddelen zijn verkocht die de overheden daar gebruiken voor digitaal toezicht en censuur. Ook zouden werknemers van Huawei bepaalde diensten hebben verricht die tot nu toe onder de pet gebleven zijn.

'Huawei-top wist het niet'

In tenminste twee gevallen zou er geholpen zijn bij spionagewerk, waaronder het onderscheppen van gecodeerde communicatie. Ook zou er gebruik zijn gemaakt van mobiele gegevens om de verblijfplaatsen van mensen te achterhalen, aldus de krant.

Er zou geen bewijs zijn gevonden dat de top van Huawei in China op de hoogte was van deze praktijken.

Zwarte lijst VS

Huawei is de laatste tijd erg omstreden. De Amerikanen plaatsten het concern al op de zwarte lijst omdat Huawei een gevaar voor de nationale veiligheid zou vormen. Washington verdenkt Huawei van nauwe banden met de Chinese overheid en beticht het bedrijf van spionagepraktijken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Diepe banden tussen Huawei en Chinese leger'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Huawei lanceert eigen besturingssysteem HarmonyOS

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore