'Net zo gevaarlijk'

Britten willen ook handsfree telefoongebruik in auto beboeten

13 augustus 2019 21:20 Aangepast: 13 augustus 2019 23:14
Beeld ter illustratie Beeld © iStock

Je telefoon vasthouden in de auto is, net als in Nederland, al lang verboden in het Verenigd Koninkrijk. Maar als het aan een groep parlementsleden ligt, wordt handsfree bellen in de auto nu ook strafbaar.

Dat bericht de BBC. Aanleiding is een onderzoek waaruit blijkt dat handsfree gebruik van een mobiele telefoon net zoveel risico met zich meeneemt als normaal gebruik van de telefoon.

Moeilijk te controleren

In het rapport geeft de commissie wel aan dat het moeilijk zal worden om handsfree gebruik van telefoons te controleren. Dat houdt de parlementsleden echter niet tegen om een verbod in te stellen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Verkoop telefoonhouders voor fiets explodeert na appverbod

Sinds 2003 is het in het Verenigd Koninkrijk al illegaal om achter het stuur een telefoon vast te houden. Volgens de commissie is het risico op een aanrijding bij handsfree gebruik van een telefoon echter hetzelfde. In 2017 zijn er in het Verenigd Koninkrijk 773 mensen slachtoffer geworden van een verkeersongeluk waarbij een bestuurder een telefoon gebruikte. Daarvan zijn 43 mensen overleden.

'Dit is sociaal onacceptabel'

Naast de oproep tot het verbieden van handsfree telefoongebruik in de auto, hoopt de commissie ook dat er meer aandacht komt voor voorlichting. Door mensen bewust te maken van de gevaren van rijden met een telefoon moet het net zo sociaal onacceptabel worden als het rijden onder invloed.

In Nederland is het niet toegestaan om een mobiele telefoon vast te houden tijdens het rijden. Wel is het toegestaan om een telefoon te bedienen die in een houder zit en om handsfree te bellen.

Erwin Vogelaar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore