Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Linksrijdend bellen

Britten willen handsfree telefoongebruik in auto beboeten

13 augustus 2019 21:20 Aangepast: 13 augustus 2019 23:15
(Archieffoto) Beeld © Getty

Een telefoon handsfree gebruiken brengt volgens onderzoek net zoveel risico met zich mee.

Handsfree gebruik van een smartphone wordt in het Verenigd Koninkrijk mogelijk beboet, als het aan een groep parlementsleden ligt. Dat bericht de BBC. Aanleiding is een onderzoek van de House of Commons Transport Committee, waaruit blijkt dat handsfree gebruik van een mobiele telefoon net zoveel risico met zich meeneemt als normaal gebruik.

In het rapport geeft de commissie aan dat het wel moeilijk wordt om handsfree gebruik van telefoons te controleren. Dat vinden de parlementsleden echter geen reden om het toch niet te verbieden. 

43 doden

Sinds 2003 is het in het Verenigd Koninkrijk al illegaal om achter het stuur een telefoon vast te houden. Volgens de commissie is het risico op een aanrijding bij handsfree gebruik van een telefoon echter hetzelfde.

In 2017 zijn er in het Verenigd Koninkrijk 773 mensen slachtoffer geworden van een verkeersongeluk waarbij een bestuurder een telefoon gebruikte. Daarvan zijn 43 mensen overleden.

Voorlichting

Naast de oproep tot het verbieden van handsfree telefoongebruik in de auto, hoopt de commissie ook dat er meer aandacht komt voor voorlichting. Door mensen bewust te maken van de gevaren van rijden met een telefoon moet deze praktijk net zo sociaal onacceptabel worden als alcohol drinken en rijden. 

In Nederland is het niet toegestaan om een mobiele telefoon vast te houden tijdens het rijden. Wel is het toegestaan om een telefoon te bedienen die in een houder zit en om handsfree te bellen.

 Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Erwin Vogelaar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore