Ga naar de inhoud
Tech

Vacaturesites komen in verzet tegen banenzoektool van Google

Eurocommissaris Margrethe Vestager. Beeld © ANP

Ruim twintig vacaturesites hebben de Europese Commissie verzocht de speciale banenzoekwidget van Google tijdelijk te verbieden. Ze spreken van oneerlijke concurrentie omdat de zoekmachine de vacatures op zijn eigen platform kan voortrekken.

Dat schrijven de vacaturebedrijven vandaag in een gezamenlijke brief aan Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging), meldt persbureau Reuters dat het schriftelijke verzoek heeft ingezien.

Geen dure marketing

Net als marktleider Indeed verzamelt Google for Jobs vacatures van allerlei werkgevers. Wie bijvoorbeeld zoekt naar 'retail jobs in london' krijgt in sommige landen bovenaan de pagina een aparte widget te zien, nog boven de gesponsorde vacatures. Hiermee kan worden gefilterd op zaken als salaris, functie en afstand. 

De 23 bedrijven vinden het oneerlijk dat Google geen dure marketingmiddelen hoeft in te zetten om bovenaan de zoekresultaten te komen. Daarnaast vrezen ze dat de zoekgigant in de toekomst advertenties in de vacaturetool gaat stoppen, zoals het met al zijn diensten doet. Dit ten koste van de concurrentie.

Google for Jobs werd twee jaar geleden in de Verenigde Staten gelanceerd. In Europa wordt de speciale box alleen getoond in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. De verwachting is dat Nederland en Frankrijk snel volgen. In april nog zei een betrokkene tegen Emerce dat Google de functie 'nog voor de zomer' zou kunnen lanceren.

Onderzoek naar Google

De Europese toezichthouder wil niet reageren op vragen van het persbureau. Het was al bekend dat Verstager een onderzoek naar de banenmachine van Google heeft lopen. Hoewel de huidige Eurocommissaris eind oktober afzwaait, zou ze het dossier overdragen aan haar opvolger, aldus een betrokkene tegen Reuters.

Google zelf is zich van geen kwaad bewust. Een woordvoerder van het Amerikaanse bedrijf zegt tegen Reuters dat het blij is met de feedback van de sector. "Door de zoekervaring naar banen te verbeteren zijn we in staat om meer verkeer naar sites leiden en een gezond ecosysteem voor het zoeken naar banen te ondersteunen."