Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
2 miljard lensjes

Deze jas past zijn kleur steeds aan de omgeving aan

14 augustus 2019 10:25

Net als een inktvis kan de Black Squid jacket zijn kleur aanpassen aan de omgeving. Twee miljard glazen balletjes zorgen voor de camouflage.

Diepzeedieren hebben na 500 miljoen jaar evolutie de perfecte camouflage gecreëerd. Het van kleur kunnen verschieten van de huid is een van de meest geavanceerde biologische functies op aarde. Zelfs het leger onderzoekt de mogelijkheden van een synthetische inktvishuid. Maar het high-tech modemerk Vollebak brengt als eerste de ultieme camouflagejas op de markt. 

De huid van een zwarte inktvis bestaat uit microscopisch kleine spiegeltjes. Die maken dat de inktvis door reflectie en verstrooiing van aanwezig licht van felgekleurd naar een iriserend regenboogpatroon kan verschieten. Ook de Black Squid jacket flitst van erg zichtbaar naar camouflage. Daar zorgen 40.000 voor het oog onzichtbare glazen lensjes per vierkante centimeter voor.

In normaal licht is de jas zwart van kleur, ongeveer als olie, maar als er een lichtbundel op valt, verandert hij in wonderbaarlijke patronen op wat qua kleur het meest lijkt op vloeibaar metaal. 

De jas was na drie dagen ondanks de fikse prijs van 895 euro uitverkocht. Inmiddels is hij weer te koop. 

Het Britse Vollebak heeft in zijn collectie ook een jas van grafeen, zo sterk dat een spinnenweb van het materiaal een neerstortend vliegtuig kan opvangen. Hun roze Baker Miller pink hoodie heeft een wetenschappelijk bewezen kalmerend effect. De Solar Charged Jacket is overdag een witgrijs maar na een paar uur in de zon zal de jas in het donker oplichten, zodat je eruit ziet als een 'radioactief spook'.

Miniatuurvoorbeeld
10 jassen over elkaar en je bent kogelvrij

Recordbrekende jas van grafeen

Miniatuurvoorbeeld
Kalmerende hoodie

Gestresst? Deze hoodie is ontworpen om je te kalmeren

Miniatuurvoorbeeld
Deze jas laadt op in de zon

Wit regenjasje gloeit gifgroen in het donker

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore