Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Elektrische auto's

'Elektrische auto's niet gevaarlijker dan brandstofauto's'

12 augustus 2019 21:17 Aangepast: 12 augustus 2019 21:54
Een Model 3 bij het begin van de bouw van de fabriek in het Chinese Shanghai, in januari.. Beeld © AFP

Zijn elektrische auto's onveiliger dan traditionele auto's? Nee, zowel auto’s op accu’s als die op waterstof zijn minstens zo veilig als wagens met benzine- of dieselmotoren, zeggen de experts.

Een paar weken geleden stond voor de tweede keer in relatief korte tijd een Tesla Model S in brand en afgelopen weekend vatte een Tesla Model 3 vlam na een botsing. Dat leidde tot een fel debat over de veiligheid van elektrische auto’s. Een ander groot onderwerp is de vraag wat er gebeurt bij een ongeval. Wat is het risico op brand? Volgens een rapport van ADAC is dat "relatief laag, omdat elektrische auto’s bij een ongeval even veilig zijn als conventionele auto’s en het hoogspanningssysteem na een ongeval standaard wordt uitgeschakeld wanneer de airbag wordt geactiveerd".

Crashtest

De Duitse Automobile Club heeft een crashtest uitgevoerd van de elektrisch aangedreven Volkswagen e-up! samen met de normale VW en heeft beide auto’s uiteindelijk 5 sterren toegekend. De elektrische uitschakeling van het hoogspanningssysteem in de e-up! reageerde binnen enkele milliseconden op het ongeval en zorgde ervoor dat de verbindingskabel tussen de accu en de hoogspanningskabels via een relais naar de elektrische aandrijving werd losgekoppeld. "De batterij ontstak niet, er was geen risico op brand."

Hoe bevalt de Tesla Model 3?

Waterstof

Consumenten maken zich ook zorgen over de veiligheid van waterstofauto’s, vooral na de explosie van een waterstoftankstation in Noorwegen ongeveer een maand geleden. Fabrikanten beweren bij hoog en laag dat auto’s met brandstofcellen niet gevaarlijker zijn dan conventionele diesel- of benzinevoertuigen. Integendeel. "Zelfs als waterstof licht ontvlambaar is, is er geen verhoogd risico in het geval van een ongeval. Voertuigen op waterstof zijn veiliger dan conventionele benzinevoertuigen", benadrukt Toyota op zijn website. "Een test van de Universiteit van Miami toont het aan: waterstof explodeert niet."

"Nadat de wetenschappers een benzinetank en een watertank hadden laten lekken, staken ze de voertuigen in brand. Hoewel er een flinke vlammenstraal op de waterstoftank ontstond, schoot deze volledig naar boven en ging dus zeer snel naar buiten de auto," leggen de Japanners uit. "Het grootste deel van de auto bleef daardoor onbeschadigd. Waterstof verdampt snel en de voertuigcabine is ook beschermd tegen waterstoflekkage. De benzinemotor daarentegen brandde volledig uit."

Een lek in de waterstoftank, dat tot brand kan leiden, is daarnaast ook nog eens zeer onwaarschijnlijk. En zelfs áls er een lek zou ontstaan, zouden de sensoren de ontsnappende waterstof detecteren en schakelt het voertuig automatisch uit, zo blijkt uit de test.

Deze auto rijdt op waterstof:

Volg Bright op YouTube voor meer video's over elektrische auto's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore