Ga naar de inhoud
Houseparty

'Facebook zag af van overname door concurrentiezorgen'

Beeld © Getty

Facebook overwoog vorig jaar om concurrent Houseparty over te nemen, maar door zorgen over een gedwongen opsplitsing zou Facebook daar toch van hebben afgezien.

Vorig jaar gingen er geruchten dat Facebook de dienst Houseparty wilde overnemen, een app en site waarmee gebruikers in grote groepen konden videochatten. Maar de aankoop ging niet door, omdat Facebook die in het kader van de zorgen rond mededinging "te riskant" vond. Dat zeggen ingewijden tegen The New York Times.

Facebook ligt de afgelopen maanden onder een vergrootglas. Verschillende Amerikaanse politici hebben al opgeroepen tot een opsplitsing van Facebook, dat te groot en invloedrijk zou zijn geworden. Zo zou de Amerikaanse markttoezichthouder FTC onderzoeken of Facebook zijn concurrenten heeft opgekocht.

Facebook gaf miljarden uit

De populaire presidentskandidaat Elizabeth Warren ziet Facebook graag opgebroken worden. Facebook is als bezitter van WhatsApp en Instagram eigenaar van de drie grootste sociale diensten ter wereld.

Die concurrerende diensten werden voor grote bedragen overgenomen tijdens de grote groeijaren van Facebook. Voor Instagram werd in 2012 1 miljard dollar betaald, WhatsApp ging in 2014 voor 19 miljard dollar naar Facebook. Het bedrijf kocht de afgelopen jaren ook tal van kleinere diensten en bedrijven, soms voor de achterliggende techniek, patenten of personeel.

'Duidelijke poging tot omzeilen'

Ondertussen zou Facebook het personeel van die diensten dichter naar Facebook toe trekken, volgens The New York Times tot onvrede van het personeel. Ook de achterliggende techniek van de verschillende chat-apps van Facebook zou aan elkaar worden gekoppeld. Dat gebeurt volgens ceo Mark Zuckerberg echter pas op zijn vroegst na 2020.

De voorzitter van de mededingingscommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, de Democraat David Cicilline, wil de grote overnames en samenvoegingen van Facebook onderzoeken. "Het samenvoegen van Facebook, Instagram en WhatsApp tot het grootste communicatieplatform in de geschiedenis, is een duidelijke poging om mededingingsmaatregelen te omzeilen. We moeten op pauze drukken", zegt hij tegen The New York Times.

Podcast:
Luister ook
Podcast: Instagram maakt er weer een potje van
'Facebook
Lees ook
'Facebook wil nieuwsmedia met miljoenen dollars teruglokken'
'Marktwaakhond
Lees ook
'Marktwaakhond onderzoekt grote Facebook-overnames'