Android-alternatief

Huawei lanceert eigen besturingssysteem HarmonyOS

09 augustus 2019 09:59 Aangepast: 09 augustus 2019 10:10

Huawei heeft zijn zelfgemaakte alternatief voor Android gepresenteerd. Het mobiele besturingssysteem heet HarmonyOS.

De Chinese telefoonmaker presenteerde vrijdagochtend zijn eigen besturingssysteem tijdens de Huawei Developer Conference 2019.

HarmonyOS is de naam die het besturingssysteem in het westen krijgt, zegt Huawei-topman Richard Yu. In China heet het systeem HongmengOS, een titel die de afgelopen maanden al vaker werd genoemd.

Systeem direct inzetbaar

HarmonyOS werd in eerste instantie ontwikkeld voor internet of things-apparaten, zoals slimme speakers, lampen, sensoren en meer. Door de handelsoorlog tussen de VS en China heeft Huawei de ontwikkeling van HarmonyOS voor smartphones versneld.

Het systeem is volgens Huawei nu al klaar om ingezet te worden op smartphones, mocht de toegang tot Android wegvallen. De overstap naar HarmonyOS zou "in één of twee dagen" gemaakt kunnen worden. Tot die tijd geeft Huawei de voorkeur aan Android, maar het bedrijf blijft HarmonyOS de komende jaren doorontwikkelen. Het systeem verschijnt later dit jaar sowieso voor slimme speakers en tv's.

Onzekerheid Android-ondersteuning

Door de handelsoorlog blijft het onduidelijk of het Chinese Huawei straks nog wel Android-toestellen kan maken. Het bedrijf staat op een zwarte lijst, waardoor Amerikaanse bedrijven geen zaken met Huawei mogen doen. Dat geldt ook voor de Amerikaanse Android-maker Google.

Later deze maand loopt een periode van 90 dagen versoepeling af. Daardoor kon Huawei de afgelopen tijd nog Android-updates aan zijn klanten bieden, maar hoe dat straks verder gaat is onduidelijk.

Mogelijk krijgen bestaande klanten bijvoorbeeld nog wel Android-updates, maar geen grote nieuwe Android-versies meer. Het leveren van nieuwe Huawei-toestellen met Android wordt ook een probleem, dat deels door HarmonyOS opgelost moet worden.

Geschikt voor allerlei apparaten

HarmonyOS is volgens Huawei geschikt voor pc's, slimme speakers, smartphones, VR-brillen en slimme horloges en zelfs als systeem voor auto's. Al die apparaten kunnen volgens Huawei straks putten uit hetzelfde ecosysteem van apps, ongeveer zoals dat op Android en iOS ook al kan.

Het besturingssysteem is volgens Huawei erg schaalbaar. Het werkt ook op slimme lampen via trage verbindingen, en op snelle smartphones met een 5G-verbinding.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore