Taxi-app Uber heeft zijn grootste verlies ooit gemaakt. In het tweede kwartaal verloor het bedrijf maar liefst 5,2 miljard dollar (omgerekend 4,6 miljard euro).
Het bedrijf verloor bijna 6 keer meer dan de 878 miljoen dollar in hetzelfde kwartaal vorig jaar.
Omzet stijgt minder dan verwacht
Ondertussen steeg de omzet van Uber wel met 14 procent naar 3,2 miljard in het tweede kwartaal.
Volgens de Wall Street Journal valt die stijging tegen. Het gaat om de laagste groei kwartaal op kwartaal en de omzet stijgt minder hard dan werd verwacht door analisten. Die hadden op een omzet van 3,3 miljard gerekend.

'Geen schaalvoordelen'
Van het verlies komt 3,9 miljard dollar door personeelsopties, maar als je daarvoor corrigeert resteert er nog altijd een verlies van 1,3 miljard dollar en dat is groter dan de bijna 900 miljoen van vorig jaar, aldus analist Corné van Zeijl van Actiam.
Er zijn geen schaalvoordelen, vult beurscommentator Hans de Geus aan. Dat geldt voor zowel de kostenkant, als aan de omzetkant. "Ik hoef immers niet met Uber ergens naar toe omdat Corné ook met Uber reist, met Facebook is dat wel zo, daar moeten wel allebei op Facebook zitten om van elkaar te zien wat we posten". De Geus spreekt van een 'superslecht bedrijfsmodel' van Uber.
Groeien kan nog
De cijfers laten zien dat Uber nog steeds kan groeien, maar het lastiger heeft door de concurrentie, overal waar het actief is. Toch is er wat minder prijsdruk en daardoor kunnen ze langzaam aan de prijs verhogen, aldus Van Zeijl. Als het goed is zullen daardoor in de toekomst de cijfers iets aardiger zijn, denkt Van Zeijl.
Maar in ieder geval de komende twee jaar zal er geen winst worden gemaakt, heeft Uber al gezegd. "En daarna ook niet", vult de Geus aan.
Hij stipt aan dat de rijders klagen dat ze onderbetaald worden en dan nog lijdt Uber een groter verlies. "Waarom krijgen dat soort clubs zoveel geld mee van beleggers", vraagt hij zich af.
Hoewel het megaverlies verwacht was, zijn beleggers niet te spreken over het missen van de verwachtingen. In de nabeurshandel kelderde de koers direct met zo’n 11 procent, later krabbelde de koers iets op maar staat hij nog steeds in de min.
Belastingvoordeel
Eerder vandaag bleek dat Uber via een ingewikkelde constructie een belastingvoordeel in Nederland heeft geregeld van 5,5 miljard euro voor het geval dat het bedrijf winst gaat maken. Die deal heeft het bedrijf voorlopig nog niet nodig.