Opslag gezichten

Megaclaim dreigt voor Facebook vanwege gezichtsherkenning

08 augustus 2019 21:11 Aangepast: 08 augustus 2019 22:33

Miljoenen gebruikers kunnen Facebook miljarden dollar gaan kosten. De zaak gaat over Facebook-gebruikers die door gezichtsherkenning zijn getagd op foto's.

Facebook hangt mogelijk miljarden aan schadevergoedingen boven het hoofd in verband met het ongevraagd opslaan van biometrische gegevens. Door een uitspraak van een federale beroepsrechter uit San Francisco kan het socialemediabedrijf een collectieve schadeclaim verwachten namens miljoenen gebruikers.

De zaak gaat terug tot 2011 en betreft gebruikers uit de staat Illinois, die door de gezichtsherkenningstechnologie van Facebook werden getagd op foto's. De gegevens daarvan verzamelde Facebook in een door het bedrijf gecontroleerde database. De gebruikers stellen dat ze hier nooit toestemming voor hebben gegeven.

Verzoek afgewezen

Facebook probeerde via de rechter een collectieve schadeprocedure te voorkomen. Maar dit verzoek is nu afgewezen. Google trok eind vorig jaar nog aan het langste eind in een soortgelijke zaak.

Dat de zaak gebruikers uit Illinois betreft is overigens geen toeval. Illinois is een van de weinige Amerikaanse staten waar uitgebreide wetgeving bestaat over biometrische gegevens. De klagers beweren dat Facebook die wetten heeft overtreden en per foto tot duizenden dollars moet aftikken. Het bedrijf zelf is het daar niet mee eens en voert aan dat de gebruikers zich op elk moment voor de betreffende dienst konden afmelden.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Miljardenboete Facebook: 'Gepaste straf, maar niet fataal'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van