Nieuwe update

Apple blokkeert functies iPhone als je goedkope batterij gebruikt

08 augustus 2019 19:58 Aangepast: 08 augustus 2019 22:47
Beeld © ANP

Apple maakt het minder aantrekkelijk om goedkoop de batterij van een iPhone te vervangen.

Bij het vervangen van een iPhone-batterij zijn er twee keuzes. Via de officiële route van Apple ben je ervan verzekerd dat de garantie van het toestel behouden blijft. Zelf repareren of een ander adresje vinden is echter een stuk goedkoper. 

Apple maakt het nu lastiger om van die goedkopere optie gebruik te maken. Een nieuwe update zorgt ervoor dat de iPhone functies blokkeert als de batterij niet via de officiële route wordt geplaatst. Dat meldt website iFixit

Geblokkeerde functies

Sinds een update van iOS uit 2018 is het mogelijk om de gezondheid van de batterij in een iPhone te bekijken. Bij het kopje 'Batterijconditie' in het instellingenmenu is te vinden wat de maximiumcapaciteit en de piekprestaties van de accu zijn. Die informatie wordt met een onofficiële accuvervanging geblokkeerd. 

Tevens plaatst Apple een permanente waarschuwing op deze pagina, waarin wordt vermeld dat iOS niet kan verifiëren dat er een Apple-batterij wordt gebruikt. 

Maximumcapaciteit

Informatie over de gezondheid van batterijen is nodig, omdat de accu in een smartphone door normaal gebruik capaciteit verliest. In 2017 moest Apple toegeven dat iPhones bewust worden vertraagd om met die lagere capaciteit om te gaan. 

Toen is informatie over de batterijconditie toegevoegd. Sinds die update krijgen gebruikers tevens de optie om het vertragen van de telefoon bij een oudere accu uit te schakelen. Het kan dan wel voorkomen dat de telefoon onverwachts uitschakelt. 

Website iFixit noemt de keuze van Apple om deze informatie te blokkeren "vijandelijk naar gebruikers". Het gemakkelijk repareren van smartphones is niet alleen goed voor de consument. Greenpeace noemt lastig te repareren telefoons ook een ramp voor het milieu.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Nieuwe iPhones kunnen foto's naderhand groter uitsnijden'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'iPhones krijgen in 2020 een 3D-camera achterop'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore