Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Privacy

'Reclamebedrijf sloeg Stories miljoenen Instagram-gebruikers op'

08 augustus 2019 12:39

Het marketingbedrijf Hyp3r, een vertrouwde partner van Instagram, heeft de Stories en locaties van 'honderden miljoenen gebruikers' opgeslagen.

Hyp3r maakte met de informatie van Instagram-gebruikers uitgebreide profielen, bedoeld voor adverteerders. Dat meldt Business Insider.

In de profielen stond wat mensen leuk vinden, op wat voor soort profielen zij kijken en op welke plekken zij komen. Op basis daarvan kunnen adverteerders gericht reclame tonen.

'Honderden miljoenen gebruikers'

Het bedrijf bewaarde de Stories maandenlang op zijn servers, terwijl gebruikers ervan uitgaan dat die beelden na 24 uur niet meer te bekijken zijn. Het is niet precies duidelijk hoeveel gebruikers zijn getroffen, het marketingbedrijf zelf adverteerde met "een unieke dataset van honderden miljoenen waardevolle gebruikers".

Volgens ingewijden zou die dataset voor meer dan 90 procent uit Instagram-gegevens bestaan. Hyp3r zou meer dan 1 miljoen Instagram-berichten per maand hebben overgenomen.

Facebook-schandalen

Hyp3r verzamelde de data over gebruikers opvallend genoeg in het afgelopen jaar, nadat het grote Cambridge Analytica-schandaal aan het licht was gekomen. Dat bedrijf verzamelde stiekem informatie over Facebook-gebruikers, ook met advertentieprofielen als doel.

Instagram-eigenaar Facebook beloofde beterschap en zou alleen nog vertrouwde partners toegang geven tot bepaalde gegevens van gebruikers. Hyp3r was zo'n partner met speciale toegang, en maakte daar zelfs na alle schandalen misbruik van.

Bedrijf inmiddels geschorst

Instagram zegt dat het nooit de bedoeling was dat Hyp3r op grote schaal informatie van gebruikers zou verzamelen en bewaren. Het is niet duidelijk waarom Instagram die geautomatiseerde dataverzameling van het marketingbedrijf niet heeft opgemerkt.

Inmiddels is Hyp3r door Instagram geschorst en uit het partnerprogramma verwijderd. Instagram zegt ook wijzigingen te hebben gedaan om de data van gebruikers beter te beschermen.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Instagram kondigt nieuwe maatregelen tegen pesters aan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore