Ga naar de inhoud
Tech

T-Mobile denkt volgend jaar landelijk dekkend 5G-netwerk te hebben

Een klant koopt een toestel in een T-mobilewinkel. Beeld © ANP

Telecomprovider T-Mobile ligt op schema om volgend jaar een landelijk dekkend 5G-netwerk te hebben. T-Mobile wil het 5G-netwerk kunnen activeren, zodra de eerste frequentieveiling erop zit. Maar mobiel internet op je telefoon, zelfs als die geschikt is voor 5G, wordt er nog niet veel sneller van.

"T-mobile is meer dan klaar om de belofte van een landelijk 5G-netwerk in 2020 waar te maken", zegt ceo Søren Abildgaard bij het bekendmaken van de kwartaalcijfers. Een landelijk dekkend 5G-netwerk is een van de beloftes die het bedrijf deed tijdens het overnameproces van Tele2. 

Het telecombedrijf is de apparatuur in de zendmasten nu aan het klaarmaken voor 5G, zegt een woordvoerder. Op het moment dat de veiling heeft plaatsgevonden, moet dat met 'een druk op de knop klaar zijn', zei de ceo al eens.  

5G-veiling

De eerste 5G-frequenties worden eind dit jaar of begin volgend jaar geveild. Het gaan dan om de banden met een frequentie van 700, 1400 en 2100 MegaHertz (MHz). 

Die frequenties zijn bruikbaar om in grote gebieden bereik te bieden en zullen vooral gebruikt worden voor het internet of things. Die verbinding zal niet aanzienlijk sneller zijn dan het huidige 4G-netwerk. 5G wordt pas echt veel sneller als de hogere frequenties, 3,5 GigaHertz en 26 GigaHertz, geveild zijn. Dat zal op zijn vroegst eind-2021 gebeuren.

Hogere omzet dankzij overname Tele2

T-Mobile Nederland heeft een goed kwartaal achter de rug. De omzet groeide met 44 procent tot 458 miljoen euro ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. 

Dat komt hoofdzakelijk door de overname van Tele2. Maar ook zonder die overname groeide T-Mobile. Samen met Tele2 heeft T-Mobile nu 5,5 miljoen mobiele gebruikers en 578.000 klanten met een vaste telefoon- of internetverbinding.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van