Ga naar de inhoud
Zelfregulering

Consolegiganten: Winkansen lootboxes vanaf 2020 openbaar

Beeld © Overwatch

Game-ontwikkelaars die games willen uitbrengen op PlayStation, Xbox of Switch moeten vanaf volgend jaar aangeven hoe groot de kans is dat iemand die een lootbox koopt, bepaalde voorwerpen ontvangt.

Dat kondigde de Amerikaanse brancheorganisatie Entertainment Software Association (ESA) woensdagavond aan. De regels gaan gelden voor alle nieuwe en geüpdate games die na een nog onbekend moment in 2020 uitkomen.

Lootboxes zijn virtuele schatkistjes waarvan de koper van te voren niet weet wat hij koopt en kosten echt geld. De Nederlandse Kansspelautoriteit ziet deze kistjes als een vorm van gokken, zo lang de inhoud van de doosjes ook voor echt geld verhandelbaar is. Dergelijke lootboxes mogen in Nederland niet verkocht worden.

Het was altijd onduidelijk hoe groot de kans was dat een speler een bepaald voorwerp zou krijgen als hij een lootbox kocht. Die winkansen per voorwerp moeten straks openbaar worden gemaakt.

Nederlandse game-industrie

Naast console-makers Sony, Microsoft en Nintendo beloofden ook game-uitgevers als Bethesda , Activision Blizzard en Electronic Arts om de winkansen "begrijpelijk en gemakkelijk" inzichtelijk te maken voor gamers.

De Nederlandse game-industriekoepel, de Dutch Games Association (DGA) publiceerde in februari dit jaar een verzoek om lootboxes zelf te mogen reguleren. Daarbij noemde DGA het inzichtelijk maken van de kansberekeningen, maar ook het weren van lootboxes gericht op kinderen.

Vertegenwoordigers van ESA stappen woensdag naar de Amerikaanse handelswaakhond, de Federal Trade Commission (FTC) voor een workshop over lootboxes. 

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's.

EA
Buitenspel
EA mag misleidende FIFA-reclame niet gebruiken