Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Zelfrijdende koelbox

Bezorgrobot van Amazon gaat nu echt pakjes bezorgen

07 augustus 2019 12:08 Aangepast: 07 augustus 2019 18:05
Beeld © Amazon

Na een kleinschalige praktijktest rond zijn hoofdkantoor zet Amazon zijn bezorgrobot Scout nu echt in de praktijk in.

Scout is een robot zo groot als een koelbox met zes wielen, die zelfstandig een pakketje tot de voordeur van een klant kan brengen. Sinds begin dit jaar testte Amazon dat al op kleine schaal vlakbij zijn hoofdkantoor in Seattle, nu wordt de robot ook in de stad Irvine in Californië ingezet.

In principe zou elke Amazon-klant in die stad de Scout aan zijn deur kunnen verwachten, ongeacht welke verzendmethode er is gekozen. Een klein aantal robots wordt nu op weekdagen overdag ingezet, vergezeld van een medewerker.

Benaderbaar uiterlijk

De Amazon-medewerker kijkt hoe de robot het doet, hoe mensen erop reageren en beantwoord vragen. Uiteindelijk moet de Scout zo normaal worden dat mensen er nauwelijks nog van opkijken. De robot zou daarom even benaderbaar als saai zijn vormgegeven, zodat de Scout straks onbelemmerd zijn bezorgronde kan maken.

Maar wat als iemand een pakket uit de robot zou willen stelen? Daarvoor heeft de klep bovenop een slot, dat de klant met de Amazon-app kan openmaken. Ook is de robot voorzien van camera's en een gps-systeem, waardoor medewerkers kunnen ingrijpen als er iets gebeurt. Vooralsnog wordt er alleen bij daglicht bezorgd, vermoedelijk om vandalisme uit de weg te gaan.

FedEx en Albert Heijn

Meer pakketdiensten werken aan bezorgrobots. Zo kwam FedEx onlangs met een robot die trap kan lopen.

En Albert Heijn heeft ook een robot die boodschappen bij mensen thuis brengt, in Eindhoven werd die robot vorige maand kort in de praktijk getest.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore