Gevolgen WhatsApp

'Apple gaat datagebruik chatapps op achtergrond beperken'

07 augustus 2019 12:28 Aangepast: 07 augustus 2019 12:27
Beeld © Getty Images

Apple zou in iOS 13 iets veranderen aan de manier waarop berichtenapps in de achtergrond blijven draaien.

De wijziging heeft mogelijk grote invloed op populaire apps als WhatsApp en Facebook Messenger, meldt The Information. Die apps hebben beide een bel-functie, die altijd een dataverbinding openhoudt tussen de iPhone en de appmaker om snel zogenoemde VoIP-gesprekken op te kunnen zetten, telefoongesprekken via internet.

Apps als WhatsApp zouden die functie echter misbruiken om beperkingen van iOS te omzeilen. Zolang ze de dataverbinding open laten staan, kan een app onbeperkt op de achtergrond open blijven staan. Normaal gesproken worden iOS-apps vanzelf bevroren zodra ze eventjes niet gebruikt worden.

Functie straks strikter

Apple zou het gebruik van die methode in het nieuwe iOS 13 strenger gaan controleren. De functie voor VoIP-gesprekken mag straks alleen nog maar gebruikt worden voor zulke gesprekken, en niet meer als trucje om een app op een laag pitje in de achtergrond open te laten staan.

Dat heeft mogelijk gevolgen voor onder andere WhatsApp, Snapchat en WeChat. Zo zou WhatsApp de versleuteling van berichten toepassen via de dataverbinding voor VoIP-gesprekken. Apple zou de functie echter sluiten omdat het niet kan controleren waar de dataverbinding voor gebruikt wordt.

Reactie Facebook

Facebook stelt dat het de verbinding niet misbruikt. "Wij gebruiken de functie om privé-messaging van wereldklasse te verzorgen, niet om data te verzamelen", aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Mogelijk moet WhatsApp worden aangepast omdat de huidige methode straks niet meer gebruikt kan worden, maar volgens geruchten zou WhatsApp zijn systeem toch al grondig aan het aanpassen zijn.

Dit moet er beter aan WhatsApp:

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's.

Luister naar het technieuws van de dag met de Bright Update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore