Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Online verkoop wapens

4 jaar cel geëist voor wapenhandel via darkweb

05 augustus 2019 18:51 Aangepast: 05 augustus 2019 19:44
Beeld © iStock

Tegen een 31-jarige man uit Zaandam is een celstraf van vier jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk, geëist wegens de handel in wapens en drugs via het darkweb, een verborgen deel van het internet dat vaak door criminelen wordt gebruikt.

Verdachte Hassan A. heeft volgens de officier van justitie sinds medio 2016 tot begin dit jaar zeker negen vuurwapens verhandeld, evenals harddrugs zoals honderden xtc-pillen. Daarnaast had hij een stroomstootwapen en pepperspray voorhanden. Een handlanger hoorde een werkstraf eisen.

A. had drie accounts maar ontkent dat hij handelde of echt iets heeft geleverd. Sommige wapens waren voor eigen gebruik, zei hij. 

Verder zei hij maandag tegen de rechtbank Rotterdam dat hij zijn anonieme klanten oplichtte door net te doen alsof hij zou gaan leveren, maar dat uiteindelijk niet deed. Ook bedreigde hij deze personen, stelde hij, waardoor ze hem betaalden. Het Openbaar Ministerie vindt dit niet aannemelijk.

Leraar

A. is taxichauffeur en bijna afgestudeerd als leraar maatschappijleer. Hij hoopt dat hij in de toekomst nog aan de slag kan als docent "die uit ervaring kan spreken". Hij heeft "veel spijt van de domme dingen" die hij deed.

Het OM eiste tegen de 44-jarige Amsterdammer M.O. die in februari een postpakketje met een door A. in de Verenigde Staten besteld pistool (Glock) in ontvangst nam, een werkstraf van 180 uur. Hij heeft zich volgens de aanklager door de hoofdverdachte laten gebruiken als katvanger.

Lieveheersbeestje

De politie was via een Amerikaanse tip al op de hoogte en deed een nepwapen in het postpakket en verstopte het in een speelgoed-lieveheersbeestje zoals in het echte pakje. Toen O. het pakje opende, viel de politie binnen. Volgens O.'s advocaat wist zijn cliënt niet wat erin zat en dacht hij dat het drugs was, waaraan hij verslaafd is.

De uitspraak volgt op 19 augustus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Zeven jaar celstraf voor drugshandel via darkweb

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Politie haalt 'grootste coffeeshop op darkweb' offline

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Politie op bezoek bij kopers van drugs op darkweb

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore