Tech

Ministerie trekt stekker uit gefaald it-project, geeft Deloitte de schuld

06 augustus 2019 06:17 Aangepast: 06 augustus 2019 11:31
Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat voor aanvang van de ministerraad. Beeld © ANP

Er is al 4,5 miljoen euro in geïnvesteerd, maar minister Cora van Nieuwenhuizen neemt haar verlies op een it-project dat niet op tijd is afgeleverd door Deloitte. Haar geduld met het bedrijf is op, ze heeft het contract ontbonden.

Het gaat om een ict-systeem waarmee verschillende overheidsdiensten externe krachten makkelijker kunnen inhuren. Eind vorig jaar bleek al dat de bouw van dit project bij lange na niet verliep zoals de bedoeling was. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe ict-flater in de maak: overheidsproject miljoenen duurder en vertraagd

De bouw van DigiInhuur, zoals het systeem heet, verliep trager dan gepland en de kosten waren ook al opgelopen. In eerste instantie waren de kosten begroot op 4,3 miljoen, dat werd vervolgens 7,8 miljoen euro. 

Project in gevaar

En dus waarschuwde de onafhankelijke keurmeester van ict-projecten bij de overheid, het Bureau ICT-toetsing BIT, dat het project 'in gevaar' was. Op advies van BIT werd het project aangepast en is gesneden in het projectbudget, dat volgens de meest recente openbare informatie 6 miljoen bedraagt. Daar is al 4,5 miljoen euro van uitgegeven.

Het ministerie kreeg als advies om snel een knoop door te hakken, om te voorkomen dat er 'onnodig geld' verspild zou worden. Leverancier Deloitte beloofde toen dat het project op 22 maart van dit jaar af zou zijn. 

Twee maanden respijt

Dat is niet gelukt, waarna Van Nieuwenhuizen het bedrijf in gebreke stelde, maar ook een maand extra de tijd gaf om het project toch nog af te maken, schrijft zij aan de Tweede Kamer. Ook die maand extra was niet voldoende voor Deloitte, die beloofde dat het begin mei echt af zou zijn. 

Het ministerie zag op dat moment af van 'stappen', maar op 4 juni was de maat vol voor Van Nieuwenhuizen en heeft zij het contract verscheurd. Het ministerie had Deloitte al aansprakelijk gesteld voor de vertraging, wat voor stappen het verder onderneemt is onduidelijk. 

Deloitte laat weten dat het niet ingaat op 'cliëntopdrachten'. En een woordvoerder van het ministerie kon niet direct antwoord geven op vragen van RTL Z.

Rectificatie 11.17 uur:

Door een redactionele fout stond in eerste instantie dat er 6 miljoen euro is geïnvesteerd, maar dat was het bedrag dat begroot was. Volgens de meest recente beschikbare informatie, daterend van eind vorig jaar, was daar 4,5 miljoen euro van uitgegeven. Dit is aangepast in het bericht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van