Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Internetbeveiliger stopt bescherming 8chan na aanslag Texas

05 augustus 2019 11:21 Aangepast: 05 augustus 2019 11:52
Beeld © ANP

Het Amerikaanse cybersecuritybedrijf Cloudflare wil internetforum 8chan niet langer als klant. Cloudflare wil zijn diensten niet meer leveren aan het forum, omdat de dader van de aanslag in El Paso zijn manifest op het forum plaatste voor hij toesloeg. Ook andere bloedbaden werden aangekondigd op 8chan.

"8chan heeft aangetoond regelloos te zijn, met als gevolg dat er meerdere mensen zijn overleden", schrijft Cloudflare mede-oprichter en ceo Matthew Prince in een blogbericht, waarin hij het 'ontslag' van 8chan aankondigt.

De aanslag, waarbij 20 doden vielen, werd vermoedelijk door de schutter aangekondigd op dat internetforum. Daarbij plaatste hij ook een manifest van vier pagina's, waarin de schrijver sympathie uitspreekt voor de dader van de aanslag in Christchurch in Nieuw-Zeeland, eerder dit jaar. 

In het manifest noemt de schrijver de aanslag een reactie op 'de invasie van Hispanics in Texas', daarmee doelt hij op migranten uit Latijns-Amerika.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

FBI beschouwt schietpartij Texas als terreurdaad: 20 doden

Niet voor het eerst

Dat de schutter zijn daad aankondigde op het forum, is volgens Cloudflare geen opzichzelfstaand incident. "Bijna hetzelfde gebeurde op 8chan voorafgaand aan de terreurdaad in Christchurch", schrijft Prince. 

En ook de schietpartij in een synagoge in het Amerikaanse Poway, was aangekondigd via 8chan. 

Discussies op 8chan die niet op inhoud werden gecontroleerd, hebben volgens Prince de dader van het bloedbad in El Paso gevoed. Het internetforum is volgens hem een 'beerput van haatberichten'. En dus besloot het bedrijf dat het 8chan niet meer als klant wil.

Ddos-aanvallen

Cloudflare beschermd websites tegen DDoS-aanvallen van buitenaf. Daar is 8chan vanaf nu dus niet meer tegen beschermd.

Bij een DDoS-aanval worden servers van een bedrijf bestookt met informatieaanvragen, waardoor die server overbelast raakt. De websites die op de server staan, zijn daardoor moeilijker of helemaal niet meer bereikbaar.

Stop met 8chan

De oprichter van 8chan, Fredrick Brennan, reageert opgelucht op het besluit van Cloudflare. 

Brennan roept zelfs op om het forum helemaal offline te halen. "De wereld wordt er niet beter op. Het is totaal negatief ten opzichte van iedereen, behalve de gebruikers die er zitten", zegt hij in een interview

Hij begon ooit met 8chan om iedereen de ruimte te geven zijn of haar mening te uiten. Het had een alternatief moeten zijn voor een ander internetforum 4chan, waar volgens Brennan te strenge regels werden nageleefd. In 2015 droeg hij 8chan over aan de huidige eigenaar. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore