Neutralisatie concurrentie?

'Marktwaakhond onderzoekt grote Facebook-overnames'

01 augustus 2019 21:50

De Amerikaanse marktwaakhond FTC onderzoekt de aankopen van Instagram en WhatsApp door Facebook.

De toezichthouder wil weten of Facebook potentiële rivalen heeft opgekocht voordat die bedrijven de positie van Facebook konden aantasten, schrijft The Wall Street Journal op basis van ingewijden.

Het aankoopbeleid staat centraal in het onderzoek, stellen de ingewijden. De FTC heeft contact opgenomen met de oprichters van verschillende bedrijven die door Facebook zijn gekocht. Facebook nam WhatsApp in 2014 over voor het enorme bedrag van 19,3 miljard dollar.

Weinig echte concurrentie

Instagram werd in 2012 al overgenomen, voor rond de 1 miljard dollar. Facebook heeft met WhatsApp, Instagram en het eigen Facebook Messenger de drie meestgebruikte sociale berichtendiensten ter wereld in handen. Daarmee is Facebook vooral zijn eigen grootste concurrent, waarschuwen critici.

Facebook ligt al enige tijd onder vuur. Onlangs kreeg het bedrijf een boete van 5 miljard dollar vanwege enkele privacyschandalen. Ook wordt gekeken naar machtsmisbruik door het bedrijf en krijgt Facebook kritiek omdat er te weinig gedaan wordt tegen nepnieuws en buitenlandse inmenging in verkiezingen in onder meer de Verenigde Staten en Europa.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore