Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Aantal vloggers in Nederland verdubbeld, maar rondkomen is lastig

01 augustus 2019 17:59 Aangepast: 01 augustus 2019 18:21
Vlogger Enzo Knol bij het Cannes Film Festival. Beeld © ANP

Het aantal vloggers in Nederland is in 10 jaar tijd bijna verdubbeld, blijkt uit cijfers van het CBS. Kunnen al deze ondernemers hun broek ophouden?

Het aantal bedrijven in de informatie en communicatie - waarbinnen de vloggers vallen - steeg sinds 2009 met 67 procent. Daar vallen ook de filmproducenten onder, maar de groei zit volgens het statistiekbureau vooral bij de zzp'ers met een camera. 

Dat is niet gek, aangezien mensen steeds meer naar online video kijken, vooral jongeren. Tien jaar geleden had je nog bijna geen vloggers, toen moest je nog uitleggen wat dat was.

In 2006 maakte Nederland kennis met dit fenomeen, bij onze collega's van EditieNL. Ron Langdon legde in dat programma uit hoe hij zes weken daarvoor was begonnen met vloggen over Nederland:

Nu is het een populair beroep. In een Brits onderzoek werd aan kinderen gevraagd: wat wil je later worden? Daaruit kwam met stip op 1 YouTuber uit, gevolgd door vlogger op 2.

Rondkomen met vloggen

Maar wat is het carrièreperspectief van een vlogger? Dat is heel wisselend. We kennen een paar grootheden, Enzo Knol bijvoorbeeld. Van hem is bekend dat ie een appartementje van 430.000 euro cash kon afrekenen.

Of neem StukTV, dat voor een onbekend bedrag van RTL naar Talpa is vertrokken. Dat is de droom, maar het gros komt niet in de buurt van dat soort rijkdom.

Hoe verdien je geld?

Hoe verdien je geld met youtuben? Allereerst zijn er de views, omdat je van YouTube een bedragje krijgt per 1000 views. Dat ligt tussen de 50 cent en 1,50 euro, zegt de Kamer van Koophandel. Daarnaast komen er inkomsten uit advertenties - commercials die worden afgespeeld voor je video - voor zo'n 4 cent per klik.

Sponsordeals

Waar je het als vlogger vooral van moet hebben zijn de sponsordeals: je kunt video's maken in opdracht van bedrijven of in een video producten aanprijzen. Dat laatste wordt bijvoorbeeld veel gedaan door beautyvloggers, die make-upproducten gebruiken in hun video's.

Neem deze video van Nikki Tutorials, die op dit moment 6,4 miljoen keer is bekeken. Dat zijn aantallen waar je geld mee kunt verdienen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Kinderen worden liever YouTuber dan astronaut

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore