Ga naar de inhoud
Tech

Frankrijk verslikt zich in dreigement Trump over importheffing op wijn

De Franse president Macron in een onderonsje met zijn Amerikaanse evenknie Trump. Beeld © AFP

Het dreigement van president Trump om een importheffing in te voeren op wijn uit Frankrijk is 'absurd en absoluut stompzinnig' volgens de Franse minister van landbouw. 

"Het is absurd om in een politiek en economisch debat te zeggen: als jullie de GAFA belasten, dan doen wij dat met jullie wijn. Volslagen idioot", zegt minister Didier Guillaume tegen het Franse tv-station BFMtv.

Met de GAFA doelt hij op Google, Apple, Facebook en Amazon. Sinds vorige week is in Frankrijk een wet van kracht waardoor techbedrijven een belasting van 3 procent moeten betalen over hun omzet in Frankrijk. 

Franse
Lees ook:
Franse digitaks komt er definitief, tot woede van VS

Half miljard opbrengst

De belasting geldt voor bedrijven met een omzet van minimaal 25 miljoen in Frankrijk en 750 miljoen wereldwijd. De wet is met terugwerkende kracht ingegaan en moet de Franse staatskas 500 miljoen euro opleveren.

Trump is er uiteraard niet blij mee, belasting incasseren bij de Amerikaanse techreuzen is exclusief voorbehouden aan de Amerikaanse belastingdienst, tweette hij vorige week.

Trump sneert naar Macron

Toen kondigde hij ook aan dat er een 'substantiële' vergeldingsactie zou komen op 'Macron's stommiteit'. "Ik heb altijd al gezegd dat Amerikaanse wijn beter is dan Franse", zei hij. Zelf is Trump overigens geheelonthouder, omdat zijn broer alcoholverslaafd was

Een belasting op omzet die wordt behaald in een bepaald land, is volgens Guillaume niet te vergelijken met die op goederen die worden geïmporteerd. Maar, zo voegt hij toe: "We gaan proberen te onderhandelen."

EU-plan geschrapt

De Europese Unie wilde ook een belasting heffen op de omzet die techbedrijven in de EU halen, maar dat plan sneuvelde op het laatste moment eind vorig jaar. De nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen heeft aangekondigd dat zij een nieuwe poging wil wagen.

Deze
Lees ook:
Deze ambitieuze plannen heeft Ursula von der Leyen voor de EU
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl