Tech

Meer omzet voor Apple, ondanks omzetdaling uit iPhones

30 juli 2019 22:28 Aangepast: 31 juli 2019 11:11
Beeld © Getty

De omzet van Apple zit eindelijk weer in de lift. Na twee mindere kwartalen steeg de omzet in de afgelopen drie maanden weer eens. De omzet groeide met 1 procent tot 53,8 miljard dollar, ondanks een dalende opbrengst uit verkochte iPhones.

Apple wist voor 25,99 miljard dollar aan iPhones te verkopen, blijkt uit de kwartaalcijfers van het bedrijf. Een daling, want vorig jaar kwam die omzet in dezelfde periode uit op 29,47 miljard dollar. 

Dat de omzet uit iPhones daalt, wil niet zeggen dat er minder iPhones zijn verkocht. Hoeveel iPhones er in totaal verkocht zijn, maakt Apple sinds het laatste kwartaal van 2018 niet meer bekend. 

Diensten en wearables

De dalende omzet uit iPhones wordt goedgemaakt door de andere takken waarin Apple actief is.

De omzet uit diensten steeg meer dan vorig jaar (11,46 miljard tegen 10,17 miljard). Daar vallen abonnementen voor Apple Music en iCloud en inkomsten uit de Apple App Store onder. 

Daarnaast steeg de ook de omzet van wearables, Homepods en accessoires (5,52 miljard), Mac-computers (5,82 miljard) en iPads (5,02 miljard).

Beter dan verwacht

Met deze cijfers doet Apple het al met al iets beter dan waar analisten op hoopten. Zij gingen uit van een omzet van 53,4 miljard dollar. 

De omzet uit de verkoop van iPhones had volgens hen uit moeten komen op 26,31 miljard dollar. Met de dienstentak had Apple een omzet van 11,68 miljard dollar moeten omzetten.

Apple haalde een nettowinst van 10,04 miljard dollar, tegen 11,52 miljard dollar in diezelfde periode vorig jaar.

Nabeurs steeg het aandeel Apple met 3 procent.

China

De omzet in China daalde licht, tot 9,16 miljard dollar (van 9,55 dollar). Ook in de thuismarkt en in Europa was een lichte daling. Maar die werd goed gemaakt door de groei in de rest van Azië.

Vooraf waren analisten erg benieuwd naar hoe de vraag naar Apple-producten in zich het afgelopen kwartaal ontwikkelde, met het oog op de handelsoorlog tussen de VS en China. 

Voor het huidige kwartaal verwacht Apple een omzet van tussen de 61 en 64 miljard dollar. En ook dat is meer dan de bijna 61 miljard dan waar op werd gerekend. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Apple-personeel luistert mee met Siri en hoort gevoelige opnames

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore