Toekomstmakers

Uitrolbaar zonnepaneel gaat helpen levens te redden

11 juli 2016 11:18 Aangepast: 30 juli 2017 23:30
Beeld © Renovagen

Je zonnepanelen oprollen als een slappe pannekoek als je gaat verhuizen. Het zal waarschijnlijk nog even duren, maar de startup Renovagen wil in 2017 haar oprolbare zonnepanelen al op de markt brengen.

Bedenker John Hingley noemt zijn project een 'portable solution' voor stroomvoorziening. Zijn Roll-Array kan in vijf minuten een zonnepanelenveld van 200 meter lang uitrollen. Hij richt zich vooralsnog op drie markten: Het leger, mijnbouw en humanitaire hulp.

Humanitaire hulp

"Wij focussen ons nu op 'remote market locations'. Plaatsen waar stroom nodig is, maar niet zijn aangesloten op het stroomnetwerk", aldus Hingley. Als voorbeeld haalt hij al snel humanitaire hulp aan. Daar is vaak ter plekke snel stroom nodig, maar is niet aanwezig. Het opstarten van een lokale stroomvoorziening kost nog veel tijd, en de getroffen gebieden zijn vaak lastig bereikbaar. Zijn Roll-Array kan daar een oplossing voor zijn. 

De Roll-Array zit nu nog in een testfase. Dat is noodzakelijk, omdat bedrijven volgens Hingley huiverig zijn om te investeren in dergelijke nieuwe technieken. "Nieuwe technologie heeft nog geen enkel vertrouwen, totdat je het bewijst. Wil je het verkopen, dan moet je tot in detail bewijzen dat het werkt."

1.000.000 pond opgehaald met crowdfunder

De markten die Hingley op het oog heeft, vereisen daarom ieder een eigen pilot. Ze zoeken dus een mijnbouw pilot, een samenwerking met militaire diensten en zijn in gesprek voor een humanitaire pilot. De kosten daarvan hoesten ze voor een groot deel zelf op. Zes weken geleden eindigde een zeer succesvolle crowdfunder waarmee het bedrijf 1 miljoen pond ophaalde.

Thumbnail

Het 200 meter lange zonnepaneel uitgerold op een grasveld.

Over de prijs van de units wil Hingley nog niet al teveel kwijt. Hij kan wel bevestigen dat de Roll-Array 120 bedden in een mobiele kliniek kan voorzien van stroom. Dat is de standaard maat voor mobiele klinieken vastgesteld door de Verenigde Naties. Eén Roll-Array kan ook 250.000 liter water per dag zuiveren als het wordt gekoppeld aan een waterzuiveringsapparaat.

Op de camping

Wellicht lijkt zo’n uitrolbaar zonnepaneel je ook handig voor de camping, maar dat zal nog wel even duren. Voorlopig ligt de prioriteit bij andere markten. Maar dit soort commerciële toepassingen sluit Hingley zeker niet uit. Hingley: "We kijken al naar festivals en events, eigenlijk alles dat commercieel is en een mobiele stroomvoorziening vereist. Maar dat zal nog wel een jaar of drie duren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van