Ga naar de inhoud
Tech

Facebook waarschuwt investeerders voor falen libra-project 

Beeld © Getty

Facebook wil volgend jaar zijn nieuwe digitale munt libra lanceren. Maar er zijn zoveel onzekerheden en vragen bij overheden en centrale banken, dat Facebook niet kan garanderen dat 2020 haalbaar is, of dat het project überhaupt doorgaat. 

Facebook kan niet verzekeren dat 'libra en aanverwante producten en diensten' op tijd af komen, schrijft het bedrijf in een toelichting op de kwartaalcijfers.

Facebook moet risico's melden 

Het libra-project is onder een vergrootglas komen te liggen bij overheden en toezichthouders. Mede als gevolg daarvan kan Facebook ook niet garanderen dat het project helemaal niet wordt afgeblazen, klinkt de waarschuwing aan investeerders. 

De waarschuwing betekent niet dat Facebook geen vertrouwen heeft in zijn digitale munt. Maar omdat Facebook beursgenoteerd is, is het verplicht om potentiële risico's voor investeerders te melden bij beurswaakhond SEC. 

Het
Lees meer
Het libra-plan: 7 vragen over de digitale munt van Facebook

Niet alleen toezichthouders

Facebook waarschuwt dat het nog onzeker is welke wetten en regelgeving gaan gelden voor libra, de onderliggende blockchaintechnologie en andere cryptovaluta. Het bedrijf verwacht dat het voorlopig onderwerp van onderzoek blijft in de VS en erbuiten. 

De mogelijke wet- en regelgeving kan vertragend werken voor het project en de kosten verhogen. 

Maar het gaat niet alleen om toezichthouders, zorgen over machtsmisbruik en privacy en mogelijke regelgeving die het lanceren van een digitale munt in de weg kunnen staan. Facebook wijst er ook op dat het onzeker is of de markt libra zal omarmen als betaalmiddel. 

Libra houdt gemoederen bezig

Toen Facebook in juni de digitale munt aankondigde waren er al direct politici en toezichthouders die hun zorgen uitten over het project. 

Van de ECB, het Amerikaanse ministerie van Financiën tot aan president Trump: ze waren allemaal kritisch. De ECB pleit bijvoorbeeld voor aanvullende regelgeving voor techbedrijven die de stap naar de financiële markt willen maken. 

Het Amerikaanse ministerie is, net als Trump, bang dat de de digitale munt gebruikt worden om illegaal gedrag, waaronder drugshandel, te faciliteren. De president wil verder dat voor Facebook dezelfde regels gaan gelden als voor banken.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl