Tech

Omzet Huawei stijgt 23 procent: zaken gaan 'soepel' ondanks sancties

30 juli 2019 10:33 Aangepast: 30 juli 2019 15:15
Beeld © Getty

Beschuldigingen van spionage in opdracht van de Chinese overheid, mogelijk onveilige software en Amerikaanse handelsrestricties: het lijkt Huawei niet te raken. Ondanks alle ophef groeide de omzet van de Chinese techreus het afgelopen half jaar met 23,2 procent. 

Het gaat dus nog steeds goed bij Huawei. Zo goed zelfs dat bestuursvoorzitter Liang Hua zegt dat het 'soepel' en 'goed als altijd' gaat. 

Het bedrijf blijft op alle vlakken groeien, blijkt uit de halfjaarcijfers. In totaal groeide de omzet tot 401,3 miljard yuan (52,3 miljard euro) tegenover 325,7 miljard yuan in diezelfde periode vorig jaar. 

118 miljoen smartphones

De grootste groei komt van de smartphonetak. Huawei en dochtermerk Honor verkochten samen 118 miljoen smartphones: een stijging van 24 procent op jaarbasis. Volgens Huawei stijgt de verkoop van pc’s, tablets en wearables ook door. 

Huawei heeft drie verschillende divisies: de consumententak die onder andere smartphones maakt, de divisie die netwerkapparatuur maakt en een divisie die vooral cloudproducten voor de zakelijke markt biedt. 

5G

Het techbedrijf weet ook te profiteren van de wereldwijde investeringen in 5G, de opvolger van de huidige 4G-mobiele technologie. 

Ondanks dat er in veel landen nog onzeker is of zij Huawei moeten uitsluiten van de bouw van het netwerk, als gevolg van Amerikaanse zorgen over de veiligheid ervan, boekte Huawei’s netwerktak een omzet van 146,5 miljard yuan (19,1 miljard euro).

Of dat inderdaad een stijging is, valt niet te controleren. Hoe hoog die omzet in de eerste zes maanden van 2018 was, wordt namelijk niet vermeld in de halfjaarcijfers. Ook een navraag bij een woordvoerder van Huawei levert geen cijfers op. In heel 2018 kwam de omzet van de netwerktak uit op 294 miljard yuan.

In totaal heeft het bedrijf nu 50 5G-contracten weten binnen te halen. 

'Blijven groeien'

De totale omzet bij het bedrijf groeide door, ook na mei. Toen stelde de Verenigde Staten handelssancties in. Het bedrijf kwam op een zwarte lijst, waardoor Amerikaanse bedrijven geen producten of diensten mogen leveren aan Huawei, tenzij zij toestemming hebben.

Daar kan Huawei flink last van hebben, omdat het voor software afhankelijk is van het Amerikaanse Google dat de Android-software voor Huawei-smartphones levert. Veel chips zijn afkomstig van Amerikaanse chipfabrikanten.

Dat heeft consumenten korte tijd onzeker gemaakt bijvoorbeeld of de telefoons wel belangrijke updates zouden krijgen. En dat is terug te zien in de verkoop. Want buiten China ging dat een tijdje minder, maar groeide na korte tijd weer tot 80 procent van het niveau voorafgaand aan de Amerikaanse sancties.

'Sancties terug te zien in jaarcijfers'

De belemmeringen hebben er nooit voor gezorgd dat Huawei de productie moest stilleggen. Maar de groei in het afgelopen half jaar wil volgens bestuursvoorzitter Liang niet zeggen dat het bedrijf de gevolgen ervan niet voelt. "Die kunnen de snelheid waarmee we groeien op korte termijn beïnvloeden", zei hij. 

De jaarcijfers zullen erdoor wel negatief worden beïnvloed, verwacht het bedrijf. Toch rekent Liang erop dat het ergste achter de rug is. Het bedrijf handhaaft eerder geplande investeringen over de hele linie van zo’n 15 miljard euro. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore