Tegen hittestress

Plantenbak en bank in één slaat regenwater op

31 juli 2019 19:26

Waterbench is zowel een buitenbank als een plantenbak. Het vernuft zit hem in de opslag van regenwater.

Planten in bakken hoor je water te geven, aangezien de wortels het grondwater niet kunnen bereiken. Maar als het gaat om bloemen of groen in een park, bij een kantoor of op een plein is dat onhandig. Deze Waterbench zorgt zelf voor bewatering. Hij kan 280 liter hemelwater opvangen, waarmee hij zijn plantjes voedt. 

Waterbench is een bank in de vorm van een kiezelsteen van 2,5 meter lang. In het midden groeien planten terwijl de randen plek bieden om op te zitten. Dat groen geeft een beetje koelte, zuurstof en privacy. Om te zorgen dat het ook groen blijft en niet verdort, bestaat het zitoppervlak uit poreus beton en de onderste helft uit een betonnen schaal waarin 280 liter regenwater opgevangen kan worden. Knap is hoe het water vrijwel direct door de zitting zakt en het oppervlak droog genoeg is om op te zitten. 

Verdroging is ‘s zomers een steeds groter wordend probleem. En als het dan gaat regenen, laten we het water zo snel mogelijk wegvloeien, met bijvoorbeeld onze betegelde tuinen. Spaarbekkens en waterretentie zijn een agendapunt in de ruimtelijke ordening. Waterbench is een mooi voorbeeld op kleine schaal.

Het is een ontwerp van Barbara Standaert uit Antwerpen en wordt verkocht door Ebema.

Miniatuurvoorbeeld
Water terwijl je weg bent

Slim peertje geeft je plantjes water terwijl jij op vakantie bent

Miniatuurvoorbeeld
De wereld moet witter

Deze Nederlandse verf gaat opwarming van steden tegen

Miniatuurvoorbeeld
Smart bloempot Parrot pot

Uitpakparty: slimme bloempot Parrot Pot

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore