Tech

Miljardenboete Facebook: 'Gepaste straf, maar niet fataal'

25 juli 2019 17:12 Aangepast: 25 juli 2019 17:36
Beeld © ANP

De Amerikaanse toezichthouder FTC legde Facebook een boete op van 5 miljard dollar om privacyschendingen. Een flink bedrag. Maar als zelfs binnen de toezichthouder mensen pleiten voor hogere boetes, komt Facebook er dan niet te makkelijk van af? Nee, zegt analist Jos Versteeg. "Dit doet daar ook vreselijk pijn. Maar het is een gepaste straf."

Facebook moet 5 miljard dollar overmaken naar de rekening van de FTC: dat bedrag is onderdeel van een schikking tussen de twee partijen. Maar een commissie van de FTC moest daar nog wel even goedkeuring aan geven. En daar was geen unanieme uitslag voor deze boete. 

Van de vijf leden waren er drie voor, genoeg voor een meerderheid. Maar Rohit Chopra was een van de leden die tegen stemde. Volgens hem had de boete vele malen hoger moeten zijn, omdat het bedrijf geld kon verdienen dankzij het schenden van de privacy van gebruikers. 

'Boete had factor vijf hoger moeten zijn'

Toen de FTC in 2012 Google een boete oplegde van 22,5 miljoen dollar, werd dat bedrag volgens Chopa gebaseerd op hoeveel geld Google verdiende met de privacyschending. De boete was meer dan vijf keer dat bedrag, aldus Chopra. Hij had liever gezien dat dezelfde berekening ook bij de boete voor Facebook was toegepast. 

'Geen overwinning claimen'

Waarschijnlijk kan hij zich ook niet vinden in de woorden waarmee Joe Simons, de voorzitter van de commissie, de deal bekend maakte. "Wij zijn verheugd te melden dat de FTC en het Amerikaanse ministerie van Justitie een 'groundbreaking' privacyschikking hebben bereikt met Facebook", zei Simons.

"Als bedrijven de wet schenden en schade berokkenen, hoge boetes betalen, en nog steeds winst kunnen maken terwijl ze hun verdienmodel overeind houden, kunnen toezichthouders geen overwinning claimen", schrijft Chopra in een reactie.

De boete komt neer op zo'n 10 procent van de jaaromzet (55 miljard dollar) van Facebook en bijna een kwart van de winst (22 miljard dollar).

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Recordboete voor Facebook van 5 miljard dollar om privacyschandaal

Gepaste straf

Analist Jos Versteeg, van InsingerGilissen, kan zich niet vinden in de woorden van Chopra. Hij is het ook niet eens met het idee dat de boete hoger zou moeten zijn. Het bedrag is aan de hoge kant, zegt hij tegen RTL Z.  

"Ik vind het niet te weinig. Zeker als je het vergelijkt met andere datalekken. Dit bedrag doet ook bij Facebook vreselijk pijn. Is het fataal? Nee, want ze hebben genoeg in kas. Maar al met al vind ik het een gepaste straf."

Beleggers lijken in de hoek van Versteeg te zitten. Zij schrokken niet van de hoogte van de boete. "Ze hebben er niet echt een boodschap aan. Het aandeel stond gisteren nabeurs 1 procent hoger. De boete was redelijk ingecalculeerd", zegt Versteeg.

Hij vindt het daarom niet verrassend dat het aandeel al weer bijna op recordhoogte staat. "Dat was 209 dollar en nu staan ze alweer op 204 dollar. Blijkbaar is de schrik er helemaal vanaf."

Dat de schikking in sommige media kan rekenen op kritische reacties, is voor Versteeg geen verrassing. "Ze hebben een slechte naam in de journalistiek, want het is een concurrent van mediabedrijven. Facebook pikt advertentie-inkomsten af. Maar toegegeven: Facebook gaat er ook niet handig mee om."

Meer privacy

De boete is slechts een onderdeel van deal met de FTC. Facebook moet verder een onafhankelijke privacy-commissie oprichten die beslissingen over privacy moet bekijken. Daarmee zou de macht van Zuckerberg en anderen beperkt worden. 

Ook moeten er onafhankelijke inspecteurs komen die gaan controleren of Facebook de privacyregels goed naleeft. Maar dat verandert weinig aan de manier waarop Facebook geld verdient: data gebruiken om zo gericht mogelijk advertenties voor te schotelen aan zijn gebruikers. 

"Dat blijft wel zo'n beetje hetzelfde. Maar je ziet wel dat ze het afgelopen jaar het accent wat minder op commercie hebben gelegd. Dat scheelt nu misschien nog wat aan inkomsten, maar op lange termijn is dat beter", zegt Versteeg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schandalen of niet: Facebook blijft groeien

Minder commercie

Ook onder beleggers blijft er vertrouwen in het vermogen van Facebook om geld te verdienen. De geruststellende kwartaalcijfers van gisteren, lijken dat vertrouwen te bevestigen. Het aantal gebruikers, de omzet en de winst stegen.

"In westerse landen groeit het aantal gebruikers of blijft het stabiel. En in de andere gebieden groeien ze gestaag door. Daarnaast boeken ze per gebruiker steeds meer omzet", vertelt Versteeg.

Meer onderzoek

Maar Facebook is nog niet uit de problemen. Gisteren kondigde de FTC aan dat het begonnen is aan een onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik bij Facebook. En ook het ministerie van Justitie in de VS gaat onderzoek doen naar de macht van grote techbedrijven. 

Toch verwacht Versteeg niet dat dit gaat leiden tot bijvoorbeeld het opbreken van techbedrijven, iets waar in de Amerikaanse politiek wel om wordt geroepen. Zeker niet met de handelsoorlog tussen de VS en China in achterhoofd.

"Denk je nou echt dat de VS zijn topbedrijven gaat opbreken in deze concurrentiestrijd met China? Amazon staat tegenover Tencent en Alibaba. En ook Facebook is een concurrent van Tencent. Ik verwacht er niet zo veel ellende van." 

Dat verdient wat uitleg, zegt Versteeg. "In de VS werkt het wat anders. In de EU zegt men: je mag geen alleenheerser zijn. Dat moet evenwichtig zijn. In de VS hebben ze daar minder moeite mee. Je mag alleen geen misbruik maken van de macht en innovatie beperken", aldus Versteeg.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van