Tech

Directeur Vastgoedfonds Nederland geeft vervalsing email toe

25 juli 2019 11:11 Aangepast: 25 juli 2019 14:24
Simon Raedts (printscreen YouTube)

Vastgoedfonds Nederland-directeur Simon Raedts heeft inderdaad een mail van de SNS Bank vervalst. Dat bleek tijdens de zitting waarbij het faillissement van een van de fondsen van Vastgoedfonds Nederland werd aangevraagd.

Raedts, tot voor kort ook voorzitter van Bevrijdingspop Haarlem, stond een ruime week geleden in de Amsterdamse rechtbank. Obligatiehouders vroegen het faillissement aan van EREFA I, een van de fondsen van Vastgoedfonds Nederland.

Het vastgoed uit het fonds was door Raedts verkocht zonder dat de opbrengst naar de obligatiehouders was gegaan. Daarnaast hadden zij over de tweede helft van 2018 en de eerste helft van 2019 geen rendement ontvangen over hun inleg. 

'Misstap onder druk begaan' 

Een eerdere faillissementsaanvraag werd aangehouden nadat Raedts op zitting een mail van de SNS Bank inbracht waarin stond dat hij niet had kunnen betalen, omdat zijn rekening tijdelijk was geblokkeerd in het kader van een onderzoek. De zaak werd aangehouden.

Maar na een telefoontje aan de SNS Bank ontdekten de obligatiehouders dat de desbetreffende mail nooit door de SNS Bank was verstuurd. Zij vroegen de rechter om de faillissementsaanvraag door te zetten.

Op zitting gaf Raedts toe de email te hebben vervalst, zo staat in de uitspraak. "Ter zitting heeft de bestuurder van EREFA I erkend dat de email niet authentiek was. Hij heeft twee berichten samengevoegd en zo het bewijsstuk gefabriceerd. Hij heeft verklaard dat hij deze misstap onder druk heeft begaan." De twee andere emails waarop de vervalsing zou zijn gebaseerd, kon hij niet op zitting overleggen.

Koopovereenkomst

De rechter hechtte eveneens weinig waarde aan de ingebrachte koopovereenkomst waaruit zou moeten blijken dat er eind augustus 4,4 miljoen euro voor het verkochte vastgoed zou binnenkomen, dat vervolgens aan obligatiehouders kan worden uitgekeerd.

"Dit betreft een (nog) niet in de registers ingeschreven overeenkomst waarvoor geen zekerheid is gesteld, bijvoorbeeld in de vorm van een bankgarantie of een waarborgsom. (…) Anders dan namens EREFA I is gesteld, staat geenszins vast dat op 30 augustus 2019 daadwerkelijk betaling door [naam B.V.] zal plaatshebben, zodat ook de (daarvan afhankelijke) betaling aan participanten ongewis blijft."

De obligatiehouders meldden eerder al aan RTL Z aangifte te hebben gedaan. Onlangs trad Raedts al terug als voorzitter van Bevrijdingspop Haarlem en als lid van de Raad van Toezicht van Stichting Stadsschouwburg en Philharmonie Haarlem. Inmiddels is ook het faillissement van een tweede fonds van Vastgoedfonds Nederland aangevraagd. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore