Tech

Schandalen of niet: Facebook blijft groeien

24 juli 2019 22:20 Aangepast: 24 juli 2019 22:55
Beeld © ANP

Ook het afgelopen kwartaal waren er weinig positieve nieuwskoppen als er nieuws rond Facebook was. Toch zijn ook dit kwartaal de cijfers weer positief. Facebook heeft nu 2,41 miljard maandelijkse gebruikers: een stijging van 8 procent ten opzichte van vorig jaar. Ook de omzet en de winst stegen. 

Het aantal mensen dat dagelijks Facebook gebruikt is toegenomen tot 1,59 miljard, meldt Facebook. Ook dat is een stijging van 8 procent ten opzichte van vorig jaar. 

De totale omzet steeg tot 16,9 miljard dollar. Facebook maakt per gebruiker 7,05 dollar omzet, een stijging van iets meer dan een dollar ten opzichte van vorig jaar. Onderaan de streep bleef er een nettowinst van 4,6 miljard dollar over. 

Die cijfers zijn iets beter dan waar analisten op rekenden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Recordboete voor Facebook van 5 miljard dollar om privacyschandaal

Boete

De winst had nog positiever kunnen uitpakken, als Facebook geen hogere boete had gekregen van de Amerikaanse toezichthouder FTC dan waar het eerder op had gerekend. In het vorige kwartaal had Facebook namelijk een boete van 3 miljard ingecalculeerd, onder andere voor het overtreden van de privacywetgeving met het Cambridge Analytica-schandaal.  

Vandaag blijkt dat Facebook niet 3 miljard maar 5 miljard dollar moet betalen, omdat het meerdere malen de privacy van zijn gebruikers onvoldoende beschermde.

Nog een onderzoek

Toch is Facebook nog niet helemaal van de FTC af. Want in de toelichting op de cijfers, schrijft het bedrijf dat de toezichthouder nog een onderzoek doet naar mogelijk machtsmisbruik door Facebook.

Facebook kreeg in juni te horen dat er nog een onderzoek is gestart, maar op welke manier Facebook de regels mogelijk overtreedt, is niet bekend gemaakt door Facebook of de FTC. 

Eerder vandaag bleek dat het Amerikaanse ministerie van Justitie ook onderzoek doet naar mogelijk machtsmisbruik door grote techbedrijven. Het ministerie zou niet alleen Facebook op de korrel hebben, maar ook Apple, Amazon en Google. Hoewel geen van de bedrijven bij naam wordt genoemd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Justitie VS start groot onderzoek techsector

Meer dagelijkse gebruikers, behalve in Europa

In Europa blijft het aantal dagelijkse Facebook-gebruikers hangen op 286 miljoen. Maar in Noord-Amerika, Azië en de rest van de wereld nam dat aantal wel toe. 

De maandelijkse gebruikers nemen overal toe, ook in Europa, met 1 miljoen tot 385 miljoen. 

Naast Facebook en Facebook Messenger, horen Whatsapp en Instagram ook bij de zogenaamde Facebook-familie. In totaal zijn er dagelijks 2,1 miljard mensen die een van deze apps gebruiken. Per maand zijn dat er 2,7 miljard. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van