Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Oogappels

Apple ontkent voortrekken eigen apps in App Store

24 juli 2019 10:10 Aangepast: 24 juli 2019 10:11
Beeld © Getty

Apple ontkent dat het zijn eigen apps hoger in de App Store plaatst dan apps van anderen die beter beoordeeld worden.

Apple reageert met zijn ontkenning op een onderzoek van The Wall Street Journal. De krant onderzocht de App Store op iOS door allerlei gangbare zoektermen in te voeren, en te kijken in welke volgorde de resultaten werden neergezet.

Apple Music

Apps van Apple zouden gemiddeld in 60 procent van de gevallen bovenaan de resultaten komen. Zo verschijnt bij het zoeken naar 'Kaarten' eerste de Kaarten-app van Apple zelf, en daarna pas goed beoordeelde apps als Google Maps en Waze.

Apps waar Apple geld aan verdient komen zelfs in 95 procent van de gevallen bovenaan te staan, het gaat dan om apps als Apple Music en Boeken.

The Wall Street Journal denkt op basis van zijn resultaten dat Apple zijn macht misbruikt. Apps van Apple staan namelijk niet alleen hoog, ze kunnen door klanten ook niet beoordeeld worden.

Er kunnen geen recensies en sterrenscores worden achtergelaten, waardoor het niet duidelijk is of de apps daadwerkelijk zo hoog scoren.

'Rangschikking afhankelijk van veel factoren'

Apple stelt in reactie op het onderzoek dat er bij de rangschikking van de App Store 42 factoren meespelen. Dat algoritme houdt het bedrijf geheim om misbruik te voorkomen.

"Apple-klanten voelen zich sterk verbonden met onze producten en veel van hen gebruiken de zoekfunctie als een manier om hun apps te vinden en te openen", meldt het bedrijf.

"Die manier van het gebruik van zoekfunctie is de reden dat Apple sterk scoort in de resultaten. Uber, Microsoft en andere bedrijven scoren om die reden vaak ook goed in de lijsten." Met de zoekfunctie verwijst Apple naar de Spotlight-zoekfunctie van iOS. Die doorzoekt het volledige apparaat, maar ook de App Store.

Onderzoeken naar Apple

Het voormalig hoofd recensies van de App Store zegt tegen de krant dat Apple in 2015 overwoog om alle apps met een waardering van minder dan twee sterren uit de App Store te verwijderen. Destijds konden klanten Apple's eigen apps nog wel een score geven, en scoorde de Apple Podcasts-app van Apple minder dan die twee sterren.

Apple wordt al langer beticht van misbruik van zijn positie in zijn eigen App Store. Spotify diende een klacht in bij de Europese Commissie, omdat het vindt dat Apple oneerlijk concurreert met zijn eigen muziekdienst.

Ook valt het onderzoek van The Wall Street Journal samen met het nieuws dat het Amerikaanse ministerie van Justitie een kartelonderzoek naar grote technologiebedrijven in de VS begint.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Appmakers klagen Apple aan om 'App Store-monopolie'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Apple: concurrentie is welkom in de App Store

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore