Tech

Huawei ontslaat 600 mensen bij Amerikaanse onderzoekstak

23 juli 2019 11:22 Aangepast: 23 juli 2019 22:45
Beeld © ANP

Het Chinese techbedrijf Huawei ontslaat 600 van de 850 medewerkers bij de Amerikaanse onderzoekstak Futurewei Technologies. De ontslagronde is volgens het bedrijf een direct gevolg van de Amerikaanse handelssancties.

De ontslagen volgen twee maanden nadat het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken Huawei op een zwarte lijst plaatste van bedrijven die een gevaar voor de nationale veiligheid vormen. 

Geen toestemming

Amerikaanse bedrijven mogen als gevolg ervan geen producten of diensten leveren aan Huawei, tenzij daar expliciet toestemming voor is gegeven

Die toestemming is er niet voor Futurewei, waardoor de Amerikaanse onderzoekstak geen technologie meer delen met het Chinese moederbedrijf. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

'Huawei ontslaat veel medewerkers in de VS'

'Snel alles uploaden naar de cloud'

Als gevolg van de ban ligt het werk bij Futurewei al sinds mei stil, zegt een ontslagen medewerker tegen Reuters

Al het personeel kreeg de opdracht om hun werk op te slaan naar de cloud-servers van Huawei. Dat gebeurde een dag voordat de VS Huawei op de zwarte lijst plaatste, zegt de medewerker.

De eerste personeelsleden hebben maandag te horen gekregen dat ze kunnen vertrekken. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

VS krabbelt een beetje terug: sancties tegen Huawei tijdelijk verzacht

2100 patentaanvragen

Futurewei houdt zich in de VS bezig met onderzoek en ontwikkeling van producten. Het werkt ook samen met universiteiten en andere onderzoekers. 

Het bedrijf heeft in de VS meer dan 2100 patentaanvragen ingediend op het gebied van telecommunicatie, bijvoorbeeld voor 5G-netwerken. 

Geruchten over de ontslagronde zongen al even rond. Voorafgaand aan deze ontslagronde, had Huawei 1500 werknemers in dienst in de VS. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore