Tech

Nepadvertenties voor Libra op Facebook, met foto van Zuckerberg

23 juli 2019 10:32
Mark Zuckerberg, de topman van Facebook. Beeld © AFP

Oplichters proberen nu al een slaatje te slaan uit de nieuwe digitale munt Libra. Via nepadvertenties op bijvoorbeeld Facebook worden geïnteresseerden gelokt met kortingen voor wie al vroeg instapt bij de Facebook-munt.

Dat kan alleen nog niet, want de munt die door onder meer Facebook wordt gesteund, wordt pas volgend jaar gelanceerd. Toch zijn er op Facebook en dochterbedrijf Instagram al een dozijn valse accounts, pagina's en groepen waarin reclame wordt gemaakt voor de digitale munt, ontdekte de Washington Post

De advertenties beloven korting voor diegene die nu al investeert in de Libra, maar wie doorklikt komt terecht op sites van hele andere bedrijfjes of personen. Om het er betrouwbaarder uit te laten zien, worden onder meer foto's en logo's van Facebook en oprichter Mark Zuckerberg gebruikt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het libra-plan: 7 vragen over de digitale munt van Facebook

Slecht voor imago

Dat is slecht voor het imago van het bedrijf en de munt die het onlangs aankondigde. Dat Facebook niet in staat is om nepadvertenties op te sporen voor de eigen munt op het eigen platform, zal het moeilijker maken om het vertrouwen van toezichthouders en politici terug te winnen, schrijft de krant. 

De techreus ligt onder een vergrootglas na het schandaal met Cambridge Analytica en Russische beïnvloeding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. 

John de Mol is het zat

Het gaat wel vaker fout met nepadvertenties op Facebook. In Nederland is Facebook in een rechtszaak verwikkeld met John de Mol, die eist dat het bedrijf meer doet tegen het gebruik van zijn foto en naam door oplichters.

De rechter bepaalde begin juni dat de partijen met elkaar in gesprek moesten en dat anders alsnog een uitspraak komt. Halverwege juli hebben de twee partijen de rechter gevraagd om zes weken meer tijd om te onderhandelen.

5 redenen waarom de libra geen cryptomunt is

Facebook stort zich met zijn digitale munt de libra, vol op de markt van cryptovaluta. Maar cryptoliefhebbers zijn duidelijk: de libra lijkt misschien een crypto, maar is het niet. En daar zijn 5 redenen voor.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van