5G

'Apple staat op punt 5G-modemtak Intel over te nemen'

23 juli 2019 10:19 Aangepast: 23 juli 2019 12:39
Beeld © Bloomberg

De gesprekken tussen Apple en Intel over de verkoop van de 5G-modemtak van de chipmaker zouden in een vergevorderd stadium zijn.

Apple zou 1 miljard dollar (894 miljoen euro) voor de modemdivisie van Intel willen betalen, zeggen ingewijden tegen The Wall Street Journal. De overname draait om zowel een reeks patenten als gespecialiseerd personeel. De twee bedrijven zouden komende week al tot een overeenkomst kunnen komen.

Met de overname van de 5G-divisie zou Apple weer wat onafhankelijker van toeleveranciers worden. Apple bestelt de meeste modems voor zijn iPhones nu bij chipmaker Qualcomm. Dat bedrijf is echter zo dominant dat het de afgelopen tijd al meermaals boetes voor machtsmisbruik heeft gekregen.

Ruzie Apple-Qualcomm

Apple en Qualcomm lagen de afgelopen jaren met elkaar in de clinch, waardoor Apple met Intel in zee leek te gaan voor zijn overstap van 4G naar 5G. Intel bleek echter niet snel genoeg in staat om een goed 5G-modem te ontwikkelen. Nadat Apple en Qualcomm hun juridische strijd in april met een schikking bijlegden, zou Apple voor in ieder geval de iPhones van volgend jaar weer met Qualcomm in zee gaan.

Omdat Apple daarmee wegviel als belangrijkste klant voor de modemtak van Intel, besloot het bedrijf met de divisie te stoppen en hem in de verkoop te zetten.

Apple werd direct al getipt als één van de belangrijkste geïnteresseerden. Het bedrijf ontwikkelt al jaren zijn eigen chips voor iPhones en iPads, eigen 5G-modems zouden in het profiel van Apple passen. Verwacht wordt dat Apple pas volgend jaar met 5G-iPhones komt.

Weinig miljardenovernames door Apple

In tegenstelling tot de andere techreuzen doet Apple zelden miljardenovernames. De iPhone-maker neemt wel elke paar weken een bedrijf over.

De duurste overname van Apple was koptelefoonmaker Beats, waar Apple 3 miljard dollar voor betaalde in 2014. Vorig jaar kocht Apple chipmaker Dialog voor 600 miljoen dollar, voor muziek-herkenner Shazam betaalde Apple in 2017 400 miljoen dollar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore