You had one job

Kinderapp Facebook beschermde kinderen onvoldoende

23 juli 2019 09:13
Beeld © iStock

Duizenden kinderen konden praten met vreemden terwijl Facebook met de chat-app Messenger Kids aan ouders beloofde dat dit niet mogelijk was.

De afgelopen week heeft Facebook naar veel ouders een bericht gestuurd dat hun kind heeft kunnen chatten met vreemden zonder dat ouders daar toestemming voor hadden gegeven. Dit terwijl de belofte van de app Facebook Messenger Kids is dat ouders eerst een contactpersoon moeten goedkeuren voordat hun kind hiermee kan chatten. De speciale kinderapp is nog alleen in de Verenigde Staten te downloaden.

De fout kwam doordat Facebook vergeten was uit te schakelen dat kinderen in groepsgesprekken konden worden toegevoegd waar niet-goedgekeurde accounts bijzaten. Zo konden deze kinderen toch met vreemden chatten.

Duizenden excuusberichten

Aan technieuwssite The Verge laat Facebook weten dat de waarschuwing en excuses naar duizenden ouders zijn gestuurd de afgelopen dagen.

Het is niet duidelijk hoe lang de fout al in de app zat. De app is sinds december 2017 te downloaden en is bedoeld voor kinderen onder de 13 jaar. Eerder werd Facebook door verschillende privacygroepen beschuldigd van data verzamelen via deze app bij kinderen.

Privacyschandalen

De timing is ongelukkig: deze week lekte uit dat Facebook een boete van 5 miljard dollar moet betalen aan de Amerikaanse toezichthouder FTC, voor een reeks aan privacyschandalen in de afgelopen jaren. Volgens The Wall Street Journal komt Facebook er met een schijntje vanaf.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van