Arty-farty

Maak met AI een klassiek schilderij van je selfie

22 juli 2019 22:49 Aangepast: 23 juli 2019 08:59
Beeld © AIPortraits

Onderzoekers van de Amerikaanse universiteit MIT en IBM hebben een algoritme ontwikkeld waarmee elk portret verandert in een schilderij van een grootmeester.

Een algoritme gevoed met 45.000 schilderijen zou zo maar de nieuwe FaceApp-hit kunnen worden. Onderzoekers van de MIT-universiteit hebben samen met ontwikkelaars van de IBM-quantumcomputer Watson een kunstmatige intelligentie ontwikkeld die van elke selfie een klassiek meesterwerk maakt, genaamd AIPortraits.com.

Onder die 45.000 schilderijen horen ook de Hollandse grootmeesters als Rembrandt en Van Gogh. De web-app werkt zowel op mobiel als in de browser, al reageert de pagina erg traag, waarschijnlijk door oververhitte servers.

Geen filter

Het algoritme pakt kenmerken van de foto, om daarna een nieuw portret te 'schilderen'. Dat maakt het anders dan andere AI-apps waarbij een kunstzinnige filter over het hoofd wordt gelegd, zo zeggen de makers. Verder heeft de app wat weg van de dubbelganger-app van Google waarbij het een bestaand schilderij zoekt die het meest op je selfie lijkt.

Niet bewaard

De onderzoekers beloven niks met de foto te doen en direct na het omzetten te verwijderen. De hit-app FaceApp staat in een kwaad daglicht omdat het veel informatie van de gebruikers opslaat en daar volgens de eigen privacyverklaring zo'n beetje alles mag doen wat het bedrijf wil.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore