Schijntje

Google schikt zaak over wifi-schandaal Street View

22 juli 2019 10:30
Beeld © Google

Google zou voor slechts 13 miljoen dollar af zijn van de zaak rond de verzameling van e-mails, wachtwoorden en andere persoonlijke informatie door zijn Street View-wagens.

De schikking van 13 miljoen dollar moet nog goedgekeurd worden door de rechter, meldt Bloomberg. Het zogenoemde 'Wi-Spy'-schandaal kwam in 2010 aan het licht. Toen bleek dat Street View-auto's niet alleen foto's de openbare weg maakten, maar onbedoeld ook alle gegevens van onbeveiligde wifi-routers verzamelden. In totaal werd zo'n 600 GB aan informatie zonder toestemming verzameld.

Destijds werd gesproken van 'het grootste afluisterschandaal in de Amerikaanse geschiedenis'. In 2013 kwam Google al dichtbij een schikking, maar de rechter kon zich niet vinden in Googles verweer dat open wifi legaal onderschept mocht worden, zoals AM- en FM-radio. Ondertussen klaagde ook een groep consumenten Google aan; nu is dit één van de weinige zaken waarin consumenten van de rechter gelijk krijgen in een zaak tegen een techbedrijf.

Een schijntje voor Google

Alleen de consumenten die Google aanklaagden delen in de schikking van 13 miljoen dollar. Het zou te moeilijk zijn om uit te zoeken van welke consumenten Google tien jaar geleden informatie heeft verzameld. Het overgebleven bedrag van de schikking verdeeld onder organisaties die opkomen voor consumentenprivacy.

De boete van 13 miljoen dollar is een schijntje voor Google-moederbedrijf Alphabet. Het bedrijf verdiende in 2018 gemiddeld ruim 82 miljoen dollar per dag, meer dan zes keer het boetebedrag. De grote techbedrijven zoals Google en Facebook kregen de afgelopen jaren in de meeste privacyzaken vrij verwaarloosbare boetes, als ze al boetes kregen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Poseren: hier maken de Street View-auto's dit jaar nieuwe foto's

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van